Bijna 12,8 miljoen mensen mogen naar stembus

Bijna 12.790.000 mensen mogen woensdag hun stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat blijkt uit gegevens die de 393 Nederlandse gemeenten aan de Verkiezingsdienst van het ANP hebben doorgegeven. Het aantal mensen dat mee mag doen aan de waterschapsverkiezingen is nog wat groter: het is voldoende als iemand in Nederland woont, de Nederlandse nationaliteit is geen vereiste.

In totaal doen er 53 partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. De ruimste keus hebben inwoners van Gelderland en Groningen, waar negentien partijen op het stembiljet staan. De twaalf provincies hebben opgeteld 570 zetels in de Staten te verdelen.

De meeste gemeenten zetten extra mensen in om de biljetten uit de twee, soms drie stembussen (in sommige stemlokalen kan voor twee waterschappen worden gestemd) te tellen.

De combinatie van de twee verkiezingen moet ervoor zorgen dat opkomst hoger uitvalt. Vier jaar geleden was de opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen 56 procent. Dat was wel wat meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar (53,9 procent), maar veel minder dan de opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2012: 74,5 procent.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tegendraads

  Waar gaat het nog over? Het is eigenlijk niet meer van deze tijd om no zo’n logge tussenlaag te hebben. Vergroot de gemeenten en schaf die provincies af.

 2. Burgermans

  Doe de burger een plezier en schaf deze overbodige verkiezingen af.

  • marianne martens

   Burgermans, burgers zul je uiteindelijk geen plezier doen met het afschaffen van de 1e Kamerverkiezingen. Wel zou deze 1e Kamer meteen naar huis behoren te gaan, vanwege de grote belangenverstrengeling zoals bij Hermans, Boxtel en de Grave etc
   Of ze mogen best worden opgeheven vanwege het feit dat de wegenbouw weer zo’n grote euro -portie in de schoot krijgt geworpen.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    De Eerste Kamer heeft eigenlijk geen enkel democratisch nut maar lokt wel corruptie uit. Het is voor de burgers echt beter als ze wordt afgeschaft. Scheelt miljoenen en maakt het bestuur ook beter.

    (in antwoord op marianne martens)

Reacties niet toegestaan