VVD: Alleen asiel voor Europese vluchteling

Samenleving
door anp
zondag, 22 maart 2015 om 20:25
vvd alleen asiel voor europese vluchteling1427061848
De VVD wil dat er een einde komt aan de stroom van asielzoekers naar Europa. Volgens Tweede Kamerlid Malik Azmani is het nu ,,niet te voorkomen dat ook terroristen hun weg naar Europa weten te vinden’’. Azmani stelt zondag dat hij in principe alleen Europese vluchtelingen asiel wil bieden in Europa. Azmani: ,,Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren, maken we asielaanvragen in Europa overbodig''.
De huidige aanpak noemt de VVD'er onhoudbaar en een groot risico voor de veiligheid. ,,De terreur van IS’’ jaagt mensen in de handen van de smokkelaars. Omdat die daar grof aan verdienen wordt zo bijgedragen aan de financiering van de gewapende strijd tegen het westen, meent Azmani.
Hij vindt dat het gemeenschappelijke Europese asielbeleid terug moet naar de essentie van het vluchtelingenrecht. Vluchtelingen die vrezen voor hun leven als ze teruggaan naar hun vaderland, worden niet teruggestuurd. Kamerlid Azmani stelt dat hij niet langer machteloos wil toekijken hoe mensen verdrinken in Middellandse Zee. In 2014 stierven zo meer dan 3000 mensen. Daarbij vindt hij dat de toestroom zorgt voor ,,ontwrichting van de samenleving’’.
Attje Kuiken van coalitiepartij PvdA ziet niets in het plan. ,,Nederland moet een veilige haven blijven voor vluchtelingen die vanwege oorlog, afkomst, geaardheid of politieke overtuiging hun land uit worden gejaagd. Natuurlijk moeten we streven naar een gezamenlijk asielbeleid dat smokkelaars de pas afsnijdt, maar Europa afsluiten voor vluchtelingen is voor de PvdA onaanvaardbaar.''