Voormalig schaakkampioen Kasparov waarschuwt voor Putin

"Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we te maken met een dictator die de grenzen in Europa aantast," zo zegt oppositieleider en voormalig schaakkampioen Kasparov tijdens een lezing in Tilburg. "Europa onderschat het gevaar uit Moskou." Volgens Kasparov moet Europa Putin nu tegenhouden en één front vormen met de VS. Europa zou niet mogen zwichten en moet net als tijdens de Koude Oorlog aan de eigen waarden vasthouden. De geschiedenis zou zich herhalen. "Iedere generatie heeft haar eigen Berlijnse Muur. Daarom moeten we nu weer een coalitie vormen gebaseerd op principes. Zonder eenheid zou de Muur nooit zijn gevallen. Het kwaad sterft niet uit, net zomin als er een einde komt aan de geschiedenis." Europa zou de neiging hebben om op compromissen aan te sturen. Maar met IS en Putin is dat niet mogelijk. Sancties moeten volgens Kasparov worden opgevoerd en als blijkt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerschieten van vlucht MH17 moet er iets 'flink dramatisch' worden gedaan. Daarnaast dient minister president Rutte niet naar de herdenking te gaan van de overwinning op nazi-Duitsland op 9 mei in Moskou. "Ieder bezoek van een prominente politicus aan Moskou zal Putins arrogantie alleen maar versterken. Het zal door de Russische propagandamachine worden uitgelegd als een bewijs dat de sancties van tijdelijke aard zijn en dat Putins gezag nog steeds groot is. Naast Putin staan terwijl Russische troepen een buurland bezetten, zou een enorme fout zijn." Oppositieleider Kasparov moest wegens zijn veiligheid in 2013 uitwijken naar New York. Pasgeleden ging hij ook niet naar de begrafenis van vriend en medestander Boris Nemtsov die vlak bij het Kremlin werd doodgeschoten. Kasparov: "Dat zou een enkeltje worden."

Bron(nen):   De Volkskrant      

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Verstandige uitspraken van de Heer Kasparov. De geschiedenis heeft uitgewezen dat je met oorlogszuchtige dictators als Poetin geen compromissen moet sluiten maar dat je ze keihard moet aanpakken.

  PS In het Nederlands schrijf je Poetin met een oe, Maroesja.

  • Windows 8

   Met speelgoed zoals dit, zou ik maar voorzichtig tewerk gaan

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Zal wel meevallen, de meeste Poetin-fanboys zijn ook holocaustontkenner en parttime ufoloog. Die mogen niet veel buiten komen.

    (in antwoord op Windows 8)
    • KarlRuprechtKroenen

     Ik mag Vlad wel, maar ben geen “holocaustontkenner en parttime ufoloog”.

     Heb je door welke denkfout je hier maakt?

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Heb je door welke leesfout je hier maakt?

      Ik was ook een beetje fan van Poetin voor hij zijn hand overspeelde in de Oekraïne en overduidelijk waanzinnig werd.

      (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
  • John_Rambo

   Als ik Poetin, met een ‘oe’, met bijvoorbeeld Obama vergelijk, wie is dan het gevaarlijkste? Wie wordt er meer opgehemeld door de media? Wie is er meer oorlogen begonnen? Wie stuurt er drones de hele wereld over, om mensen daar wel eens even democratie bij te brengen, of terroristen uit te schakelen?

   Poetin is geen heilige. Maar wie is dat wel?
   Hij heeft Rusland meer welvaart gebracht in de laatste jaren als EU en Amerika bij elkaar.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Hitler heeft Duitsland ook veel welvaart gebracht voor hij het land te gronde richtte.

    (in antwoord op John_Rambo)
   • Vogelbeest

    Hangt er een beetje vanaf tot welk kamp je behoort. Je hebt feitelijk gezien gelijk, maar ik heb toch liever de USA als Putin.

    (in antwoord op John_Rambo)
  • Allard

   Poetin is een hele aardige man, zit geen kwaad in.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Zeker, vraag maar aan Litvinenko. Of de 300 pasagiers van de MH17. Of de zesduizend Oekraïners die door Poetin’s huurlingen zijn vermoord.

    (in antwoord op Allard)
    • John_Rambo

     Heb je ook maar een greintje bewijs dat Poetin er de hand in had? Er is zat bewijs dat Amerika er mede de veroorzaker van is geweest. Van het hele gedoe in Oekraine, overigens. Ze willen Euroa losweken van Rusland, zodat zij ons gas kunnen leveren. Over een jaar of wat heeft Amerika het voor het zeggen in de EU.

     (in antwoord op Burgermans)
 2. KarlRuprechtKroenen

  http://myjetpack.tumblr.com/image/112399355765

 3. Paulraw

  Los van alles over Putin,Kasparov is in de VS lid van neoconclubs .Wat dat betreft hoor ik niets nieuws uit zijn mond.Klassieke oorlogshitser.

  http://www.nrc.nl/wereld/2007/04/09/kasparov-huurling-van-washington/

  http://batrneoconwatch.blogspot.nl/2012/06/garry-kasparov-bilderberg-hopes-to.html

  • Burgermans

   Niet Kasparov maar Poetin is de Oekraïne binnengevallen.
   Niet Kasparov maar Poetin heeft de Krim wederrechterlijk geannexeerd.
   Niet Kasparov maar Poetin is verantwoordelijk voor het neerhalen van de MH17.

   (in antwoord op Paulraw)
   • John_Rambo

    Van Balen en Verhofstadt hebben het zaakje in Oekraine opgenaaid om een revolutie te veroorzaken. Met behulp van Amerika is een Nazi-regime aan de macht geholpen dat de eigen bevolking uitmoordt. Dat lees je niet in de kranten, en is dus niet relevant.

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     En nazi-regime? LOL

     Jullie Kremlintrollen krijgen goeie drugs van Poetin, is het niet?

     (in antwoord op John_Rambo)

Reacties niet toegestaan