Brandende barricades in Spuistraat Amsterdam

In de Amsterdamse Spuistraat zijn woensdagochtend vroeg barricades opgericht en in brand gestoken. Dat gebeurde vlakbij het zogeheten Slangenpand, dat zou zijn overgenomen door krakers.

De politie laat weten zich nog te beraden op de aanpak. Volgens een woordvoerster moet het vuur in elk geval worden geblust en moeten de barricades worden opgeruimd. Politiemensen en brandweerlieden zouden al in de omgeving aanwezig zijn.

Krakers kondigden dinsdagavond laat op internet aan het pand aan de Spuistraat te hebben opengebroken. ,,Beste mensen, fantastisch nieuws. De Slang is net herkraakt'', werd onder meer gepost op Facebook.

Verbijstering

Sommige omwonenden reageren voor de camera van AT5 verbijsterd op de brandende barricades in hun straat. ,,Ik voel me niet echt veilig momenteel'', klaagt een jongeman. ,,De meeste inwoners vinden dit totaal abject.''

Andere buurtbewoners reageren milder. ,,Ik vind het wel vet dat ze voor hun eigen rechten opkomen'', vertelt een man. ,,Maar wel belachelijk dat ze de straat blokkeren.'' Ook de harde muziek die wordt gedraaid ergert hem: ,,Andere mensen hebben er last van.''