In India verhuizen hele dorpen om de olifanten te redden
In de Zuid-Indiase deelstaat Kerala wordt een olifantencorridor in gebruik genomen zodat olifanten van het ene bos naar het andere kunnen lopen. Dat gaat niet zomaar; er is bewoners heel wat aangeboden om met dorp en al te verhuizen. Natuurbeschermer en initiatiefnemer van de Tirunelli-Kudrakote-corridor Vivek Menon: "Mensen willen best verhuizen, als je ze maar een goed voorstel doet. Wij noemen het dan ook geen relocatie, maar vooruitgang."
In totaal zijn al 5 complete dorpen verplaatst. Veel dorpelingen woonden eerst diep in het bos. Door te verhuizen kregen ze mooie nieuwe huizen en op een betere locatie waardoor hun inkomen er flink op vooruit ging. Zo verdienden de bewoners van Pulayankolly eerst 72 euro per maand, nu 250 euro.
In het land met 1.2 miljard inwoners is door ontbossing en de aanleg van wegen en dammen nog maar weinig plaats voor de Aziatische olifant. Ook komen mens en dier steeds vaker met elkaar in aanraking zoals bij botsingen waardoor er ieder jaar 400 á 500 mensen omkomen. Olifanten stelen gewassen, plunderen akkers en maken huizen kapot. Omdat in India de olifant nog altijd heilig is, worden ze niet snel afgeschoten.
Om te zorgen dat het huidige aantal van 50.000 olifanten groeit of op z'n minst gelijk blijft, is de beste oplossing te zorgen dat olifanten en mensen elkaar zo min mogelijk tegenkomen. De corridors moeten de olifanten helpen om veilig van een rustplek naar een voedselrijke plek te komen. De paden gebruiken olifanten al eeuwen - nu worden ze beter beschermd.
Menon heeft de belangrijkste routes die olifanten gebruiken in kaart gebracht. 44 corridors zijn veilig omdat ze al in beschermd gebied liggen, maar 56 routes gaan door landbouwgebied of langs dorpen. Als het lukt om die veilig te maken, aldus Menon, kan India het enige Aziatische land zijn waar de olifant overlevingskansen heeft. "Het grootste probleem is geld."
De Morgen
Bron(nen):
Tamelijk nutteloos. De olifant is geloof ik al langs het punt waarop overleven in het wild zonder inteelt nog mogelijk is.
Je geloof laat je in de steek. Van de Przewalskipaarden waren er ooit nog maar 13 over. Daar gaat het nu weer heel behoorlijk mee.
(in antwoord op Tegendraads)http://www.kennislink.nl/publicaties/fokken-doe-je-zoo
Dat zijn ‘teruggefokte’ paarden met dezelfde kenmerken. Dat is net alsof de schotse terrier uitsterft en je een snautzer net zo lang gaat kruisen tot je er weer een ‘schotse terrier’ aan overhoud.
(in antwoord op jantje)Dat zijn ‘teruggefokte’ paarden met dezelfde kenmerken. Dat is net alsof de schotse terrier uitsterft en je een snautzer net zo lang gaat kruisen tot je er weer een ‘schotse terrier’ aan overhoud.
(in antwoord op jantje)Nee, dit waren de laatste 13 echte Przewalskipaarden met orginele genen. Geen neppers.
(in antwoord op Tegendraads)Je bent misschien door de war met oerrunderen, die zijn wel uitgestorven en alleen nog terug te fokken. Alhoewel ze ook al veel kunnen met genen, ivf e.d.
Het verhaal dat men in de Oostvaardersplassen ophangt is toch echt van teruggefokte dieren. Desalniettemin is 13 veel te weinig om nog van een gezond ras te spreken.
(in antwoord op jantje)Het minimale getal wat ik me kan herinneren is 300. Ging toen over de cheeta
(in antwoord op Tegendraads)Nou, de cheeta is voorbij dat punt gegaan. Er zijn in het wild veel problemen met de genetische diversiteit van cheeta’s waardoor er bijvoorbeeld ook mutaties rondlopen die albino of helemaal zwart zijn.
Het punt ligt zo rond de 5000 individuen die in hetzelfde gebied zitten.
De Bengaalse tijger is dus al ten dode opgeschreven. De olifant is ook in die contreien beland geloof ik.
(in antwoord op al)Moet je natuurlijk niet die Afrikaanse olifanten van de foto in India loslaten …