‘Ouderen houden woningen bezet’

Uit een onderzoek van de ouderenbeweging ANBO en woonorganisatie Woonz onder ruim 12.000 mensen blijkt dat 50-plussers vanwege hun kleine hypotheek nog lang in grote gezinswoningen blijven wonen en zo 'de doorstroming belemmeren'. Verhuizen is vaak een grote stap en wordt uitgesteld totdat het noodzakelijk is. Hoge huren houdt ze ook tegen, de maandlasten worden door dure appartementen na een verhuizing zo hoog dat ouderen het niet zouden kunnen betalen. Het huis verkopen zien veel mensen als een obstakel, ook al trekt de markt een beetje aan. Twee op de drie denkt wel na over verhuizen maar 86% doet het niet. Het gevolg is dat senioren gezinswoningen 'bezet houden'. Woonz-directeur Annemiek Schut: "Er zijn lange wachtlijsten voor jonge gezinnen die dolgraag een sociale huurwoning zouden willen. Maar in tegenstelling tot studenten, die moeten verhuizen als ze klaar zijn, mogen ouderen gewoon blijven zitten in zo'n gezinswoning als hun kinderen het huis uit zijn. Dat vind ik verbazingwekkend." De ondervraagden geven aan dat er in de eigen woonplaats vaak geen passend woningaanbod is en ze niet graag uit hun eigen buurt weg willen. ANBO-directeur Liane den Haan: "Mensen zien veel beren op de weg. Een derde wil pas over een verhuizing nadenken als het echt noodzakelijk is. Dan komen ze te laat in actie: er spelen al vaak fysieke beperkingen of aandoeningen en het is dan veel moeilijker om een geschikte woning te zoeken." Volgens Woonz promoot de overheid het langer thuis wonen en werpt zo een soort taboe op over verhuizen. "Dat betekent niet altijd langer in hetzelfde huis. Je kan je thuis verplaatsen!"  

Bron(nen):   AD      

23 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Diederdick

  Alles ouder dan 50 afschieten en in hun woningen asielzoekers huisvesten, zoiets?

 2. Mary Van De Laak

  Ik wil (nu) heel graag naar een appartement(je) maar die is 765 euro sociale huur! En daar moet ik (gewoon) 6 jaar op wachten…. (maar is altijd nog 100 euro goedkoper dan mijn (kleine)vrije vesting huurwoning….)

 3. IwanovKapotjeplov

  Mensen hebben hun vrijwel afbetaald en moeten dan ergens anders duur gaan wonen? Het huis is verdorie hun eigendom; mogen ze even lekker zelf beslissen wat ze ermee doen?! De vergelijking met studenten-huur slaat dan ook compleet nergens op.

  Ik begrijp heel goed waarom senioren niet willen verhuizen: het alternatief, een appartement, is belachelijk duur. De senioren hebben gedurende hun leven hun huis afbetaald en hebben dus nu flinke overwaarde. De onroerend goed maffia dacht dit de senioren afhandig te maken door veel te dure appartementen aan te bieden. Ik heb gevallen gezien waarbij senioren na de verkoop van hun afgeloste halfvrijstaande huis nog een behoorlijke hypotheek zouden moeten nemen om een appartement te kunnen kopen. Dan heb ik het over een normaal appartement met 2 slaapkoamers, niet over 1 of ander penthouse. Daar trappen de senioren niet in; ze blijven lekker zitten waar ze zitten, en terecht.

  In het artikel worden 2 zaken door elkaar gebruikt: eerst wordt gesproken over senioren met een kleine hypotheek en vervolgens gaat het over het tekort aan gezinswoningen in de sociale huur sector.

 4. Dead Silence

  Leuk dat de ouderen de schuld krijgen van falend overheidsbeleid. Ik zal mijn ouders vragen zelfmoord te plegen om plaats te maken voor een asielgezin dat van mijn belastingcenten een lekker leven kan leiden.

 5. marianne martens

  De doorstroming belemmeren, wat is dit nu weer voor een uitspraak over ouderen. Ouderen krijgen zo vaak de schuld van iets wat bij deductie niet klopt. Neem nu de arbeidsverlenging voor ouderen? Neem nu eens dat er meer werk voor ouderen zou moeten komen? ( vanaf je 40ste is er al moeilijk werk te krijgen, spreken we even niet over de jongeren die ronduit worden uitgebuit in werkdruk en salaris ). Laat de ouderen met rust, laat ze op hun plek wonen waar ze voor- en in hebben gezorgd voor familie en huisdieren etc. Zit als instantie niet aan hun kop te zeiken over participatie ( wat ze al 10- tallen jaren deden, een spuuglelijk reclame -woord ). Laat ze vooral met rust en waardig deze wereld verlaten.

 6. Zonspotter Peter

  Klopt. We gaan met opzet tegen werken. Je bent wel een grote dief van eigen portemonnee als je gaat verhuizen naar een veel kleinere woning die veel duurder dan de huidige kost.
  Voor 564 euro huur je eigenlijk niks meer. Das allang geweest.
  Nadat wij vertrekken wordt deze woning zo 100 euro duurder en dan valt boven de grens voor huurtoeslag.
  Dan zit die zo in de vrije sector.
  Zelfs een gezin met modaal gaat dat niet meer trekken.

  Er schijnt een nieuwe manier van stigmatiseren te zijn.
  De vijftiger is niet zo rijk (meer) als men doet vermoeden.
  Als werkende word je niet alleen kaal geplukt, maar ook als je werkloos bent.

 7. Paulraw

  ´Uit een onderzoek van de ouderenbeweging ANBO en woonorganisatie Woonz
  onder ruim 12.000 mensen blijkt dat 50-plussers vanwege hun kleine
  hypotheek nog lang in grote gezinswoningen blijven wonen en zo ‘de
  doorstroming belemmeren’.´

  Het is schandalig .Deze brutale bejaarden blijven in een woning zitten die ze zelf hebben afgelost .En ze weigeren te verhuizen naar een plek waar het veel duurder is!
  Zo zien we maar dat ouderen in dit land niet rationeel kunnen nadenken.

  Weet wel een andere reden waardoor de huurmarkt verstopt zit.
  https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/437579/opvang-asielzoekers-puilt-uit.html

 8. Koper

  Volledig mee eens: Verdien je meer dan de norm voor sociale huur; dan krijg je een jaar om je sociale huurwoning te verlaten.

  • Paulraw

   Het staat er idd wat mal ,het gaat in de intro om ouderen in koopwoningen ,alsof je die kan dwingen.

   Zelfs op de oude dag verplicht selectief wegjagen van ouderen uit huurwoningen kan niet zolang het met jongere huurders ook al niet gebeurt ,je krijgt alleen een extra huurverhoging voor je kiezen van 6 % jaarlijks ongeveer.Dat zijn de nieuwe regels.

   ´Sociale huur is gesubsidieerde huur voor de doelgroep met een kleine
   beurs. Verdien je inmiddels samen 3x modaal dan graag wegwezen.´

   Ik kom ze graag tegen ,die horden ouderen die 3x modaal (is ton,dus 100000 euro )verdienen en in de sociale huur zitten
   Het is belachelijk dat ouderen zo worden geframed door de politiek ,terwijl asielzoekers bij woningtoewijzing langs geen enkele meetlat worden gelegd.
   Waar jij op doelt zijn de mensen die aan het eind van hun leven misschien 40000 euro hebben na een brave baan ,dus boven de toewijzingsgrens van 35000 ,en die wil je er verplicht uitzetten?

   (in antwoord op Koper)
   • Koper

    Die grens is natuurlijk discutabel, en die mag best iets hoger liggen. Maar het gaat er om dat gesubsidieerde woningbouw niet bedoeld is als je een redelijk goed inkomen hebt, waarbij je geacht wordt voor jezelf te kunnen zorgen.

    (in antwoord op Paulraw)
    • Paulraw

     De regels gelden dan ook voor de toewijzing.
     Zit je er eenmaal in dan krijg je grote huurverhogingen voor je kiezen.Iedereen weet dat de huurders gewoon blijven zitten ,dus het worden gewoon extra inkomsten voor de WBV’s die een deel weer door moeten sluizen naar de staat.Weg koopkracht .
     De doelgroep was die van de werkende kapitaalkrachtigen,die zouden moeten worden geprikkeld om te gaan kopen ,valt tegen.Uitgezet worden ze niet ,dus dat kun je niet opeens wel met ouderen doen.
     Die huurverhogingen die je rijke ouderen dus ook laat ophoesten leiden tot daling koopkracht bij dalend pensioentje,want kopen doe je op leeftijd ook niet meer .Dus wordt het huren ,maar waar ,want ook veel te duur.
     Zit zelf volgens de regels in een huurwoning ,maar wat je ook doet er is altijd een regel die je pakt,ook al verdien je niets.
     Voorbeeld :denk wel eens ,ga dichter bij werk wonen.Wordt dan woningruil ,echter als je ruilt gaat de nieuwe sociale huurwoning(ook als je inkomen dus klopt) meteen meer dan 120 euro omhoog in huur ,mag van Den Haag in concentratiegebieden Randstad.
     Reiskosten met auto ,althans het deel uit eigen zak,is 2 x lager dan de huurverhoging.Dus blijf je zitten waar je zit.En blijf je CO2 uitbraken naar je werk terwijl Den Haag zo heilig doet over CO2 emissie.
     Ze schieten in hun eigen voet daar lijkt het.
     Maar nee hoor ,ze incasseren extra huur en mijn extra accijns ,dus win win.

     (in antwoord op Koper)
 9. utsjaermets

  Onsamenhangend verhaal :
  “Het huis verkopen zien veel mensen als een obstakel”

  en vervolgens

  • Paulraw

   Rommelig idd.
   Enig heldere voorbeeld betreft een koper.

   ´Net als veel 50-plussers hebben mevrouw De Vries en haar man momenteel
   een zeer fijne koopwoning met lage lasten, vanwege de kleine hypotheek.
   Bij het huren van een duur appartement zouden hun maandlasten zo hoog
   worden, dat die stap niet erg aantrekkelijk is.

   ,,Daarnaast
   zouden we ons huis ook nog moeten zien te verkopen. Een uitermate
   onzekere factor, zelfs al trekt de markt een beetje aan. En
   woningaanpassingen, zoals een traplift, zijn zeer duur en niet praktisch
   bij onze woning.”´

   (in antwoord op utsjaermets)
 10. Bartje

  En dus komen er binnen 10 jaar heel veel een gezin woningen op de markt.
  Dan begint het uitsterven van de babyboom 1945-1955.
  Wat mogelijk opnieuw tot prijsval zal leiden.

 11. Hector

  “mogen ouderen gewoon blijven zitten in zo’n gezinswoning als hun kinderen het huis uit zijn. Dat vind ik verbazingwekkend.”

  laat de absurditeit van deze uitspraak even tot je inwerken

 12. VAN DIJK

  Dit is te gek voor woorden, ouderen houden huizen bezet, die lui zijn gestoord , moeten zij dan naar een asielzoekers centrum, en die asielzoekers in deze mensen hun huis, zijn ze wel goed bij hun hoofd.Ja ik best begrijpen dat ze geen raad weten met die asielzoekers , maar dat heeft de regering zelf veroorzaakt .En moeten die ouderen maar weg,NEE DE REGERING MOET WEG,DAT IS DE OORZAAK, EN ZE KUNNEN HET NIET MEER OPLOSSEN (kom maar binnen met je knecht ) ER KUNNEN ER NOG ZAT BIJ VOLGENS DE pvda.

 13. DoubleUC

  In dit land wordt je geleefd: anderen bepalen voor jou.

Reacties niet toegestaan