570 katten en 700 honden gered door de dierenpolitie

Vorig jaar zijn er 570 katten, 700 honden, 370 knaagdieren en 130 vissen weggehaald bij eigenaren na meldingen op het noodnummer van de dierenpolitie. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken schreef dit in een brief aan de Tweede Kamer. In 2014 moest de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) in totaal 1820 keer inspringen om dieren uit hun slechte leefomgeving te redden. Meestal was er sprake van verwaarlozing en mishandeling, soms hielden mensen zich niet aan de wettelijke regels of hadden ze geen vergunning. Naast huisdieren moest er ook een nieuw onderdak gevonden worden voor 680 varkens, 610 runderen, 370 schapen en 130 merries, hengsten en ruinen. Meestal krijgt een overtreder eerst een waarschuwing van de LID en een lijst met maatregelen die moeten worden genomen. Als dat niet gebeurt, moet de overtreder of mishandelaar betalen voor een betere oplossing voor de dieren. De meeste dieren konden door hulp van de Dierenbescherming en andere lokale initiatieven in een nieuw huis worden geplaatst. Vooral huisdieren worden nogal eens in een impuls gekocht, bijvoorbeeld via Marktplaats. De campagne 'Voorkom impulsaankoop huisdieren' en advertenties moet ervoor zorgen dat mensen twee keer nadenken voordat ze tot aankoop overgaan. Volgens Dijksma wordt de campagne op internet veelvuldig aangeklikt wordt een bijbehorende vragenlijst door veel mensen ingevuld.

Bron(nen):   PiepVandaag  Metro    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. marianne martens

    skip Marktplaats voor dieren, heb het idee dat je behoorlijk dom bent om via zo’n site dieren te kopen. Het is een bewijs van onvermogen= geen ( ver ) koop dus. De verkopers zitten vooral in obscure dorpen/ provincies.

  2. Twan

    Een huisdier als impulsieve aankoop, het zou niet mogelijk moeten zijn. Elke online verkoop zou dan ook verboden moeten zijn. Alleen via een geregistreerd asiel met afkoel periode, zo zou het moeten zijn.
    Er zijn genoeg mensen die een dier kopen voor hun verwend kind die er na 3 dagen al geen zin meer in heeft, treurig.

Reacties niet toegestaan