De wiskundige geheimen van de Matthäus-Passion
Morgen is het Goede Vrijdag en dat betekent dat het weer tijd is voor de Matthäus-Passion. Wie ermee opgroeide weet het: De Matthäus-Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus. In Nederland zijn er morgen ongeveer 180 uitvoeringen te zien, van meezingversies tot mega-uitvoeringen, kinderversies en ingekorte versies. De liefhebber luistert niet naar de Matthäus-Passion, maar ondergaat die, het liefste in een mooie kerk.
De Matthäus-Passion, gecomponeerd door Johnn Sebastian Bach in 1727 (en tot aan 1736 door hem steeds aangepast), duurt lang, per dirigent variërend van 137 tot 201 minuten, en is een intense ervaring. Om het stuk uit te voeren zijn er verschillende orkesten nodig en meerdere zangkoren. Het verhaal wordt verteld door de evangelist. Daarnaast hebben Jezus, Petrus, Judas en Pilatus een belangrijke rol. Het bekendste deel is Erbarme Dich.
Maar de Matthäus-Passion is meer dan dat. Het AD zette de wiskundige geheimen die in het stuk verstopt zitten voor ons op een rij. Bach zou er namelijk allerlei cijfers in hebben verwerkt. Het getal 14 bijvoorbeeld, wat naar 'Bach' zou verwijzen (de getalswaarden van de letters, dus 2+1+3+8), komt steeds terug. Zo wordt er 14 keer in de tekst naar het hart verwezen en zijn er 14 liederen te horen. Ook zou zowel de geboortedatum van Bach te ontdekken zijn, evenals zijn sterfdatum. Maar het houdt nog niet op: De Matthäus-Passion bestaat uit 27 passages waarin het evangelie wordt gezongen en 27 andere stukken. Voor Bach stond 27 voor de heilige drie-eenheid van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, want 3x3x3=27. En de 27 stukken tekst die afkomstig zijn uit het evangelie bestaan uit 729 maten, wat het kwadraat is van 27.
Ook op televisie zien we het verhaal van Jezus. Vanavond om 20.25 schittert Jim de Groot als Jezus in het paasspektakel The Passion (KRO en EO) op NPO1. The Passion trok vorig jaar 3,2 miljoen kijkers.
Bron(nen): AD
Belachelijke verhaaltjes en melodrame.
Niet beter dan een aflevering Home and Away of Buren.
God houdt van jou!!!
(in antwoord op Windows 8)De Smurfin ook !
(in antwoord op Guest)Ik houd van spruitjes met pindasaus.
Zo hebben we allemaal wel wat.
(in antwoord op Guest)Je kunt van klassieke muziek houden of niet maar deze Passie afschilderen als een aflevering van Buren kan niets anders zijn dan een nieuwe trolpoging. Niet Bach’s mooiste werk maar zelfs het slechtste werk van Bach is nog de moeite waard.
(in antwoord op Windows 8)Waar sprak ik over de muziek?
(in antwoord op Calhoun84)Voor jou!!
https://www.youtube.com/watch?v=v5q5DY4nYGI
(in antwoord op Windows 8)voor jou
https://www.youtube.com/watch?v=DVAGrNZgIT8
(in antwoord op Guest)https://www.youtube.com/watch?v=WFgAnhHhesk
(in antwoord op Windows 8)*kots*
(in antwoord op Calhoun84)Aangezien een melodrama een combinatie van zang/muziek en drama is ging daar van uit.
(in antwoord op Windows 8)Ik heb zo een set met alle werken van Bach, en ik blijf mijzelf telkens weer verbazen over hoe een mooie stukken er tussen zitten.
(in antwoord op Calhoun84)Van de klavecimbel-werken krijg ik de zenuwen, maar de rest is ronduit geweldig.
De klavecimbel werken (van Händel in dit geval) zijn juist de stukken waardoor ik ooit ben begonnen met het luisteren naar klassieke muziek. Ik luisterde toentertijd veel metal en de snellere klavecimbel werken van Händel worden door veel metal liefhebbers goed gewaardeerd. Sowieso is het interessant dat relatief veel metal liefhebbers ook van klassiek houden.
(in antwoord op KarlRuprechtKroenen)Dat is een feit.
Sommige soorten klassiek en sommige soorten metal hebben veel gemeen.
(in antwoord op Calhoun84)Prijs De Heer, want Hij is waarlijk opgestaan!!
Alle Lof en eer aan De Here Jezus!
Fijn Pasen allemaal. 🙂
Johannes 3:16; Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. 17 God heeft Zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door Hem te redden. 18 Over wie in Hem gelooft wordt geen oordeel uitgesproken, maar wie niet in Hem gelooft is al veroordeeld, omdat hij niet wilde geloven in de naam van Gods enige Zoon. 19 Dit is het oordeel: het licht kwam in de wereld en de mensen hielden meer van de duisternis dan van het licht, want hun daden waren slecht. 20 Wie kwaad doet, haat het licht; hij schuwt het licht omdat anders zijn daden bekend worden.
Doe mij maar een Nederlandse zangeres: https://www.youtube.com/watch?v=xzBjdRaZ96E
Zalig Paasfeest voor allen. De Heer is waarlijk herrezen!
Dat zie ik, op de foto zijn ze druk bezig dat ding omhoog te zetten. Best zwaar werk nog zo te zien.
(in antwoord op Burgermans)