Gijzelaars joodse supermarkt dienen klacht in tegen Franse media

Tijdens de gijzeling in de joodse supermarkt in Parijs, daags na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, verscholen zes mensen zich voor de gijzelnemer Amédy Coulibaly in de koelruimte. Deze zes mensen klagen nu de Franse media aan, omdat er tijdens de gijzeling gemeld werd dat er mensen waren die zich verscholen, waardoor hun leven in gevaar kwam. Coulibaly volgde het nieuws nauwgezet. Advocaat Patrick Klugman diende de klacht in op 27 maart. Klugman is vooral boos op nieuwszender BFMTV maar ook op andere media: "Verschillende andere media ontbrak het aan de meest elementaire voorzichtigheid, enerzijds door de operaties van de ordediensten rechtstreeks uit te zenden en anderzijds door nog tijdens de gijzeling aan te kondigen dat er een actie was opgestart tegen de broers Kouachi, de verdachten van de schietpartij op de redactie Charlie Hebdo." Coulibaly zou het nieuws tijdens de hele gijzeling gevolgd hebben. Officieel gaat het nog om een klacht tegen onbekenden. "De vraag is wie verantwoordelijk is voor het misdrijf. De rechtspersoon? De directeur informatie? De journalist?", aldus de advocaat. De Franse mediawaakhond Conseil Superieur de l'Audiovisuel (CSA) tikte in februari al een aantal radio- en televisiezenders op de vingers voor dezelfde feiten. In Frankrijk kun je een jaar gevangenisstraf en een boete van 15.000 euro krijgen voor het in gevaar brengen van iemands leven. Bij de gijzeling kwamen vier mensen om.

Bron(nen):   De Morgen  De Redactie    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Interessante zaak. Lijkt me een goed punt dat deze mensen hebben. Het zou niet de eerste keer zijn dat media eraan bijdragen dat situaties volledig verkeerd aflopen, alleen maar om coute que coute nieuws te spuien zonder na te denken.

 2. Vogelbeest

  Heb je het nou nog niet door? Clicks/kijkcijfers (= inkomsten) zijn belangrijker dan mensenlevens. In 2007 ging er een bankje failliet in de USA. Geeft niks. Gaan dagelijks bedrijven failliet. Was nog aan de andere kant van de wereld ook. Zou buiten de USA nooit impact hoeven hebben.
  Omdat media liever slecht nieuws dan goed nieuws brengen zitten we nog steeds met de naweeën van de vervolgens door de media veroorzaakte crisis.
  U wordt als gijzelaar doodgeschoten omdat de terroristen op hun telefoon vernamen dat er nog een paar verborgen zaten? Als wij het als eerste kunnen brengen is dat prachtig nieuws.
  Beetje jammer, maar zo werkt het inmiddels wel.

  • Windows 8

   Tijdens zware calamiteiten moet er een mediastop worden ingesteld.
   Tijdelijk en enkel voor het uitzenden, NIET opnames.

   (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan