‘MDMA is net zo veilig als fietsen of voetballen’

Het is tijd om MDMA, de werkzame stof in xtc, te legaliseren. Niet alleen zou de schade voor de gezondheid minimaal zijn, de drugs kunnen zelfs antidepressiva vervangen en helpen bij het afkicken van verslavingen. Dat stellen wetenschappers na uitgebreid onderzoek. Teri Krebs, een Amerikaanse neurowetenschapster en Pål-Ørjan Johansen, een klinisch psychiater, publiceerden in Nature en The Lancet een studie naar de effecten van MDMA. Daaruit bleek dat het gebruik van psychedelische drugs en paddenstoelen de kans op psychische problemen niet vergroot. Het tweetal bestudeerde gegevens van 135.000 patiënten van wie er 19.000 psychedelica hadden gebruikt. Alcohol was de grootste veroorzaker van gezondheidsproblemen en bleek bovendien veel verslavender dan drugs als MDMA. 'Meer dan 30 miljoen Amerikanen hebben psychedelische drugs gebruikt en er is weinig bewijs van gezondheidsproblemen', stelt Johansen. MDMA en paddenstoelen zijn 'net zo veilig als fietsen of voetballen', zeggen de twee onderzoekers. 'Ziekenhuisopnamen en ernstige verwondingen zijn extreem zeldzaam. In het algemeen zijn psychedelica niet schadelijker dan andere activiteiten'. Ze krijgen steeds meer bijval van andere wetenschappers, zoals professor David Nutt, die tot voor kort de Britse regering adviseerde over drugsbeleid. Dat is niet zo gek, aangezien er geen enkel bewijs wordt gevonden voor gezondheidsschade door de drugs, ook niet op de lange termijn. Daarnaast blijken MDMA en psilocybine (dat in paddenstoelen zit) een aantal positieve eigenschappen te hebben. Zo zijn ze erg doeltreffend bij de behandeling van verslavingen aan alcohol en roken. Ook hebben terminale patiënten en mensen met parkinson er baat bij. Bovendien zijn psychedelica een gezonder alternatief voor antidepressiva.

Bron(nen):   Newsmonkey      

37 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  absoluut, zalige drug !!!

 2. Vogelbeest

  Hoeveel onderzoeken zijn er eigenlijk nodig voordat het ook tot de wereldwijde beleidsmakers doordringt dat de meeste drugs minder gevaarlijk zijn dan alcohol? Ja, heroïne is echt troep. Nou en? Heeft verbieden ooit geholpen? Mensen komen er vanzelf wel achter wat wel en niet leuk is.

  Legaliseer dat spul gewoon wereldwijd en neem de georganiseerde criminaliteit de wind uit de zeilen. Komt er justitiecapaciteit vrij voor echte misdrijven. Ook fijn.

  • Vogelbeest

   Naar het schijnt geloofde Opa Opstelten dat je dood kon gaan aan hash. Volgens onderzoek is de enige manier om dood te gaan aan hash als je een zeecontainer vol op je hoofd krijgt. Bij normaal gebruik gebeurt er helemaal niets.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • Frost

   Dat zal helaas nooit gebeuren aangezien die georganiseerde criminaliteit(kartels) zaken doen met die andere georganiseerde criminaliteit(banken) die op hun beurt weer zaken doen met politici ook een vorm van georganiseerde criminaliteit.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. Bram Steenhuis

  Maar ja op drugs kunnen ze natuurlijk geen accijns leggen hea, op alcohol wel en aan de zorg en depressiva verdienen ze ook wel lekker. Vind het niet zo gek dat het illegaal is

 4. Endorse

  Slecht artikel vol met foutieve verbanden.

  Heel fijn zo’n insteek voor een meer open en gereguleerde drugsmarkt maar in deze vorm lijkt de schrijver liever te horen wat hij graag wil horen.

  Onderliggend uitspreken dat drugs niet op één hoop moet worden gegooid maar vervolgens wel psychedelische drugs (verzamelnaam voor meerdere stoffen) en MDMA (een specifieke substantie) constant in één zin
  gebruiken alsof dit één op één te vergelijken is.
  Wil je graag dat substanties wettelijk individueel benaderd worden? Gooi in je pleidooi dan psilocybine, MDMA en andere psychedelica niet op één hoop.

  “MDMA en paddenstoelen zijn net zo veilig als fietsen of voetballen”. Er wordt gesproken over een percentage waarbij ziekenhuis opname nodig is. Dit zegt dus niets over alle andere gezondheidsrisico’s anders dan acute ziekenhuisopnames.

  Deze stelling wordt vervolgens nog eens extra ‘onderbouwd’ vanuit de gedachte dat er geen enkel bewijs is voor gezondheidsschade door MDMA gebruik. Dit is niet waar. Bekijk o.a. de Netherlands
  Ecstasy Toxicity studie (NeXT studie) waaruit wel degelijk blijkt dat er
  negatieve gezondheidseffecten optreden bij gebruik van MDMA.

  Beste Jeannette. Het is fijn dat je een andere invalshoek pakt dan de Nederlandse wetgeving op het onderwerp drugs. Doe dit dan echter genuanceerd en goed onderbouwd. Een artikel zo als dit vormt een ander uiterste t.a.v. onze wetgeving. Daarmee net zo onverantwoordelijk en met zijn eigen risico’s.

  Mensen horen graag wat zij willen horen. Dat komt duidelijk naar voren in dit artikel en de lezer pakt dit ook op die manier op.
  Onze wetgeving laat ook in mijn optiek veel te wensen over en is het tegenovergestelde van verantwoordelijk. Daaraan toegevoegd: Blijf
  realistisch, daar heeft iedereen het meeste aan.

  • Hugo Boss ten Dam

   Kijk iemand met verstand. Ik ben vaak nog onnozel genoeg om gelijk te denken dat zoiets waar is ook al ben ik bekend met de wetenschappelijke methode. Helaas zetten mensen er vaak niet bij waarom ze tot zulke conclusies komen als ze een webartikel schrijven. Ik dacht dat de conclusies daadwerkelijk op het aangehaalde onderzoek gebaseerd waren, maar het zijn dus vooral foutieve verbanden en dingen die uit het verband worden getrokken. Het lijkt mij ook logisch dat schadelijkheid van middelen met heel veel factoren gemoeid is. In ieder geval, bedankt voor deze waardevolle aanvulling!

   (in antwoord op Endorse)
   • Endorse

    Fijn dat het wordt gewaardeerd 🙂 Dankjewel.

    Had het ook al bovenaan deze pagina gepost maar raad je aan voor objectieve gebruikersvoorlichting eens te kijken op http://www.unity.nl/

    En voor wetenschappelijk onderzoek naar de medische toepassing van psychedelica heb je deze Nederlandse stichting om het nieuws in de gaten te houden:
    http://www.stichtingopen.nl/

    (in antwoord op Hugo Boss ten Dam)
  • Dogtag

   Goed gezegd, ik kom er redelijk laat mee maar hopelijk leest iemand dit nog voordat hij dit gaat geloven.
   Het originele bericht in Nature van deze onderzoekers zegt:

   No link found between psychedelics and psychosis.

   In large US survey, users of LSD and similar drugs were no more likely to have mental-health conditions than other respondents.

   Ik quote:

   The three substances Johansen and Krebs looked at all act through the
   brain’s serotonin 2A receptor. The authors did not include ketamine,
   PCP, MDMA, fly agaric mushrooms, DMT or other drugs that fall broadly
   into the category of hallucinogens, because they act on other receptors
   and have different modes of biochemical action.

   Ze hebben helemaal niet gekeken naar MDMA, de schrijfster van dit stuk loopt gewoon dingen te bedenken.

   Bron:

   http://www.nature.com/news/no-link-found-between-psychedelics-and-psychosis-1.16968
   Welingelicht moet leren lezen.

   (in antwoord op Endorse)
 5. Twan

  Wiet gebruiken is niet ongezond wordt vaak beweerd, maar dat rook je toch ook in tabak?

  • DutchEZmoder

   Wiet zelf is niet ongezond, je kan het ook puur roken of in een bong/bucket doen.

   (in antwoord op Twan)
   • Levi Hen

    Niet helemaal correct.
    Je kan wiet eten en dan kleven er geen risico’s aan maar ALLES wat je rookt zal slecht zijn voor je longen.
    Ben overigens helemaal pro wiet hoor.

    (in antwoord op DutchEZmoder)
    • DutchEZmoder

     Dat hoeft denk ik niet per se slecht te zijn voor je longen, puur zitten er geen chemicaliën en andere bende in. Ik had eens een onderzoek gelezen waarin de longen van de wiet rokers groter waren dan de longen van de niet rokers vanwege het dieper inhaleren. Nu schijnt het zelfs kanker te kunnen genezen als je de artikelen en onderzoeken op internet mag geloven… Moeilijk te controleren allemaal.

     (in antwoord op Levi Hen)
     • Endorse

      Je lichaam maakt sowieso geen onderscheid tussen ‘natuurlijke stoffen’ of ‘chemische/synthetische stoffen’ (tomàto tomáto – dit is, anders dan in de volksmond, eigenlijk gewoon hetzelfde).

      Daarnaast zijn verbrandingsproducten eigenlijk altijd slecht voor je longen met risico’s als chronische bronchitis of longemfyseem. Er is volgens nog niet significant aangetoond dat cannabis op zichzelf het risico op kanker vergroot (dit is bij tabak wel het geval). Wel zijn er bij het roken aanwijzingen voor een verhoogd risico op kanker in de longen, keel mond en slokdarm (zie daar de verbrandingsproducten).

      Er is inderdaad ook een studie die aangeeft dat de longinhoud van mensen die cannabis roken (puur dus zonder tabak) met zo’n 6% vergroot wordt. Dit gaat wel om een enkele studie maar is natuurlijk een interessante bevinding.

      Er zijn inderdaad aanwijzingen dat cannabis gebruik mogelijke positieve effecten kan hebben t.a.v. het ontwikkelen van kanker / remmen van de groei van kankercellen. Dit gaat in de bestaande studies tot dusver echter over proeven met muizen, extreem hoge doseringen of andere nog voor mensen onrealistische situaties. Het is dan ook zeker nog niet aangetoond bij mensen!

      Hier twee websites daar over:

      http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2012/07/25/cannabis-cannabinoids-and-cancer-the-evidence-so-far/

      http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/cam/cannabis/healthprofessional/page4

      Vooral vanuit de spirituele / neo-hippie cultuur wordt vaak hard geroepen dat dit al is aangetoond en dat de geneeskundige wereld deze info achter houdt door wetgeving of om geld. Dit is helaas toch echt pseudowetenschap.

      Wil je genieten van de positieve effecten van cannabis (lees psychoactieve effecten) en de eventueel wel/niet bestaande en nog niet aangetoonde positieve effecten t.a.v. kanker. Maar de nadelige (deels) wel aangetoonde negatieve bijwerkingen en risico’s zo klein mogelijk houden: Rook dan nooit met tabak, of rook liever helemaal niet maar eet het op of gebruik een vaporizer.

      (in antwoord op DutchEZmoder)
    • Windows 8

     Leven is slecht, ga je nl dood van

     (in antwoord op Levi Hen)
 6. Kelly Kuypers

  okeeee….helemaaal niet waar…. het was een oproep om te laten zien dat we op drugs moesten gaan testen… omdat ze denken dat ze lang niet zo slecht voor je zijn, en MISSCHIEN wel kunnen helpen bij psychische stoornissen … sorry jongens, de amateur documentaire die jullie hebben overgetypt heb ik ook gezien!!! staat overigens op netflix voor de liefhebbers.

 7. Roy Selina van Gorp

  Mensen zijn zo naïef als het gaat om drugs. Ik ben verslaafd aan coke en wiet maar nu clean. Natuurlijk is dit schadelijk, veel mensen zien de ernst en de gevolgen van gebruik niet tot ze het punt bereiken waarop ze niet meer zonder kunnen en moeten erkennen dat ze een probleem hebben. De een bereikt zijn dieptepunt sneller dan de ander maar als je laks denkt over drugs kom je je zelf altijd nog tegen. Bij mij duurde het 14 jaar voor ik wakker werd..en hoop dat veel mensen dezelfde stap zullen zetten wanneer hun daar klaar voor zijn. Wat mij betreft zouden ze niets meer moeten tolereren in dit land behalve de wiet daar valt niets meer aan te doen, daar verdiend de overheid bergen met geld aan, die hebben maling aan de bevolking en de gevolgen. Klinieken zitten voller dan ooit en door heel Nederland heb je hulpgroepen en waarom zit het vol omdat iedereen Door blijft tot gaan tot ze eenmaal hun dieptepunt bereiken en moeten erkennen dat ze verslaafd zijn.

  • Dennis

   “Ik ben verslaafd” “Maar nu clean”. ‘T achtervolgt je nog wel merk ik 😉

   (in antwoord op Roy Selina van Gorp)
  • Nõne Înfos

   Sterkte gozer!
   MDMA in hele kleine hoeveelheden zou gebruikt kunnen worden als antidepressiva, omdat het, net als antidepressiva, serotonine vrijgeeft.
   Het verschil -in dit voorbeeld- is dat als je MDMA neemt, dit stofje snel vrijkomt i.p.v. langzaam.

   (in antwoord op Roy Selina van Gorp)
  • Roger Elzenga

   Sorry hoor maar heb jij het wel gelezen? …. zoals er werd gezegd en ik Quote: Alcohol was de grootste veroorzaker van gezondheidsproblemen en bleek bovendien veel verslavender dan drugs als MDMA. ‘Meer dan 30 miljoen Amerikanen hebben psychedelische drugs gebruikt en er is weinig bewijs van gezondheidsproblemen’, stelt Johansen….. dus je verslaving gelul over je COKE wat eigenlijk op dit opzicht totaal onrelevant is is dus bullshit …. maar zoals ik hieroner al gelezen heb …. tis meer een aandachts kwestie? … je wilt horen van andere mensen dat je het goed doe? … en ga nou niet erop gooien dat ik niet aan drugs doe … jawel … eens in de zoveel tijd met zen alle aan de MDMA or XTC of Speed zo maar ….. maarjah wij zijn weer slim genoeg om van COKE af te blijven … maar terug komen op je aandachts kwestie, Goedzo jongen ^^ vol houden he?! maar dan tog stiekum wel liever een biertje toch? want dat telt natuurlijk niemand mee 😀

   (in antwoord op Roy Selina van Gorp)
   • Roy Selina van Gorp

    Hè pannekoek met je grote bek..ik drink ook niet meer nee want dat als je afkickt moet je overal mee stoppen. Ik reageer op sommige reacties hier. Je praatjes bij je houden vriend

    (in antwoord op Roger Elzenga)
    • Roger Elzenga

     grote bek? …. ik word uitgescholden voor kankerhond … maar ondertussen heb ik een grote bek? ….. dude ….. dus je bent gestopt met die zooi omdat je mentaal onstabiel ben? maar als je wat er aan wil doen mag je wel langs komen hoor…

     (in antwoord op Roy Selina van Gorp)
   • Tijn

    kankerhond’

    (in antwoord op Roger Elzenga)
  • Windows 8

   Interessant ….NOT !!!
   Het gaat hier over MDMA dus één pilletje op een avond tijdens het weekend en je niet te pletter zitten snuiven (of base?) de hele week.

   (in antwoord op Roy Selina van Gorp)
  • Piet Jan

   Dus omdat er een heel klein percentage van de drugs gebruikers is die er niet mee om kunnen gaan, moet iedereen er maar de dupe van worden?
   En trouwens, MDMA is lichamelijk niet verslavend, en er zijn ook maar weinig mensen die geestelijk verslaafd raken. Met alcohol is dat veel meer.
   Bij paddo’s bestaat lichamelijke verslaving ook niet, omdat je lichaam antistoffen aanmaakt waardoor je een paar dagen na gebruik ook niets voelt als je nog een dosis neemt.

   (in antwoord op Roy Selina van Gorp)
 8. Endorse

  Ik raad iedereen die waarde hecht aan goede informatie over drugs aan om eens te kijken op http://www.unity.nl/. Achter dit vrijwilligers project zit een grote groep enthousiaste mensen uit verschillende vakgebieden. De insteek is objectieve informatieverschaffing op wetenschappelijke basis. De website wordt regelmatig bijgewerkt wanneer er nieuwe bevindingen zijn. Wel zo eerlijk.

Reacties niet toegestaan