Loppersum tevreden met staken gaswinning

Inwoners en omwonenden van de Groningse plaats Loppersum zijn tevreden met de uitspraak van de Raad van State om de gaswinning voorlopig stop te zetten. De voorzieningenrechter heeft dinsdag bepaald dat de gaswinning daar pas mag worden hervat als er elders niet meer genoeg gas uit de grond kan worden gehaald om tekorten te voorkomen.

Het gaat om een voorlopige uitspraak in afwachting van een definitief vonnis van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, later dit jaar. Daarvoor is nog nader onderzoek nodig.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) kondigde aan de uitspraak te bestuderen en later met een reactie te komen.

Goede invloed

Burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum noemde het oordeel van de voorzieningenrechter ,,van goede invloed op de bevingen''. De rechter benadrukte volgens hem dat de veiligheid samenhangt met de mate van gaswinning. ,,De gaskraan moet in heel Groningen verder dicht, zodat we hier veilig kunnen wonen. Dan is er ook meer tijd om woningen te versterken, want bevingen blijven er altijd”, aldus Rodenboog.

Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging noemde de voorlopige uitspraak een positief signaal. ,,De rechter erkent dat hier in Groningen iets goed mis is. Wat we wel jammer vinden is dat het stopzetten van de winning bij Loppersum gebonden is aan mitsen en maren.''

Zwaar getroffen

John Lanting viel hem namens belangenorganisatie Schokkend Groningen bij. ,,In een koude winter mag in Loppersum dus wel gewoon gewonnen worden.''

De streek rond Loppersum is zwaar getroffen door aardbevingen. De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van Provinciale Staten van Groningen hadden de Raad van State daarom gevraagd de gaswinning in de provincie helemaal stop te zetten. De voorzieningenrechter ziet daartoe geen aanleiding, omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en uit omliggende landen kan worden voldaan.

NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kan de gevolgen nog niet overzien. De NAM bekijkt samen met GasTerra, die het gas verkoopt, en distributeur Gasunie welke gevolgen deze uitspraak heeft.

Gedeputeerde Bote Wilpstra (D66) van de provincie Groningen zei verheugd te zijn dat de veiligheid in en rond Loppersum van de rechter nog meer prioriteit krijgt. ,,We willen dat de gaswinning in heel Groningen zoveel als mogelijk wordt teruggebracht. Deze voorlopige uitspraak is wat dat betreft gunstig.''