‘Tienduizenden illegalen in Nederland’

Niemand weet precies hoeveel illegalen er nu in Nederland zijn, die gebruik zouden kunnen maken van een bed-, bad- en broodregeling. Bij de laatste officiële schatting, in 2011, werd het aantal geraamd op 100.000 mensen in 2009. Dit zegt de Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS) die zich voor de rechten van illegalen inzet.

De tienduizenden illegalen die ons land vermoedelijk telt, leven nu veelal bij landgenoten, partners of kennissen. Ook zijn er dertig tot vijftig stichtingen en andere hulporganisaties die noodopvang voor illegale buitenlanders bieden. Die kunnen ook wel eens bemiddelen bij het vinden van een slaapplek bij particulieren. ,,Daarnaast zijn er natuurlijk ook Vluchtgarage-achtige situaties'', aldus een woordvoerster van LOS.

Naar schatting 40 procent van de illegalen heeft geen asielverleden. Die zouden waarschijnlijk snel het land worden uitgezet als zij bij de overheid aankloppen voor een bed-, bad- en broodregeling. Ambassades werken in die gevallen meestal mee bij het verkrijgen van een paspoort.

Dit ligt anders bij de ongeveer 60 procent van de illegalen die vergeefs hebben geprobeerd politiek asiel te krijgen in Nederland. Die mensen krijgen vaak geen papieren van de ambassade en zijn dus niet uitzetbaar. Die illegalen kunnen soms jarenlang in nood verkeren voordat zij alsnog asiel krijgen of alsnog zonder papieren het land verlaten. ,,Sommige vinden gewoon een baantje en huren dan een kamertje'', aldus de zegsvrouw van LOS.