Coalitieoverleg illegalen donderdag verder

Het coalitieoverleg over de opvang van illegalen is donderdagochtend rond half vier in de ochtend afgebroken. Het overleg gaat donderdag verder, meldden PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) bij het verlaten van het Torentje van premier Mark Rutte. Daar hadden ze met een korte onderbreking sinds 17.00 uur overleg gevoerd met de VVD-top.

Duidelijk is dat VVD en PvdA het nog niet eens zijn over de vraag hoe het kabinet nu verder moet met de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. De PvdA wil hen 'bed, bad en brood' bieden, de VVD is daar op tegen. De liberalen vrezen dat dat een aanzuigende werking kan hebben op asielzoekers.

Asscher en Samsom wilden na afloop van het overleg weinig kwijt. Samsom meldde dat partijen er nog niet uit zijn, maar antwoordde niet op de vraag of er nu een crisis in de coalitie is. Asscher zei dat hij vertrouwen heeft in een oplossing. Hij zei dat het overleg langer duurde dan hij had gewild.

Het coalitieoverleg dat inmiddels steeds meer het karakter van crisisoverleg krijgt, draait om de vraag of en hoe illegalen in Nederland moeten worden opgevangen. VVD en PvdA staan op dit dossier lijnrecht tegenover elkaar. Ze hebben de onenigheid lang voor zich uitgeschoven, in afwachting van een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg. Die uitspraak kwam donderdag, maar werd op verschillende manieren geïnterpreteerd.