Permanente bewaking voor de laatste mannelijke witte neushoorn

Van de noordelijke witte neushoorn is nog maar één mannetje over. Hij heet Sudan, is 40+ en woont in Kenia in het Ol Pejeta-reservaat. Zwaarbewapende Keniaanse rangers bewaken hem continu om te voorkomen dat hij wordt afgeslacht. Sudan moet zien de soort in stand te houden. Nadat stropers decennialang op de witte neushoorn hebben gejaagd is de soort met uitsterven bedreigd. Er zijn in totaal nog maar 5 exemplaren over. De andere 4 neushoorns zijn allemaal vrouwtjes: Najin, Fatu, die ook in Kenia wonen, Nola in een dierentuin in San Diego en Nabire die in Tjechie woont. De rangers hopen op een reageerbuisbevruchting, hoewel de tijd dringt want deze neushoorns worden zo'n 50 jaar. De hoorn van Sudan is uit voorzorg al preventief weggehaald zodat ivoorstropers ontmoedigd zijn hem aan te vallen. In reservaat Ol Pejeta wordt ook gezorgd voor de 106 met uitsterven bedreigde zwarte neushoorns en voor 20 zuidelijke witte neushoorns. In 1960 waren er nog meer dan 2000 noordelijke witte neushoorns. In 1984 waren er door stroperij nog maar 15 van over. Ivoor levert momenteel zo'n 75.000 dollar per kilo op. De rangers riskeren tijdens het bewaken van neushoorns hun eigen leven. Ze krijgen de best mogelijke bewapening en drones die de omgeving in de gaten houden.  

Bron(nen):   De Morgen  Huffington Post    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Zo, die is lelijk. Geen wonder dat de vrouwtjes niet met hem willen paren.

 2. Tegendraads

  Compleet kansloos. Het minimum aantal dieren voor een gezonde populatie ligt enkele ordes van grootte hoger. Dit is slechts een mediaspektakel.

  • Albert Bakker

   Ik denk het ook. Dit heeft geen zin. Kwakzalvers hebben gewonnen. Tijd om het verlies te accepteren.

   (in antwoord op Tegendraads)
  • Dutchy

   Misschien inderdaad een mediaspektakel, maar aan de andere kant hierdoor krijgt het probleem wel weer aandacht en misschien is het nog niet te laat voor de andere populaties.

   (in antwoord op Tegendraads)
 3. FritsB

  Beest is al veel te oud en bovendien krijg je zo geen genetische variatie meer. En trouwens, hoeveel zal een noordelijke witte neushoorn verschillen van een zuidelijke?

Reacties niet toegestaan