Ziekenhuizen maken cijfers bekend over kankerbehandelingen

Zes grote ziekenhuizen presenteren vandaag cijfers over hoe lang hun kankerpatiënten blijven leven en wat de kwaliteit van dat leven is. Dat schrijft Trouw. De zes ziekenhuizen, die samenwerken onder de naam Santeon, zijn goed voor 10 procent van alle oncologische behandelingen. Ze hebben gegevens over long- en prostaatkanker vergeleken, rekening gehouden met de leeftijd van patiënten en hun data aangevuld met vragen over hoe het een tijd na de behandeling gaat. De verschillen blijken groot. Zo leven mensen met ongeneeslijke longkanker in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis gemiddeld honderd dagen langer dan in het Antonius Ziekenhuis in de regio Utrecht. In Eindhoven kregen patiënten vaker chemotherapie, maar dat is niet altijd beter. Judith Herder van het Sint Antonius: "Langer leven hoeft niet altijd gunstig te zijn, zeker niet als men veel bijwerkingen heeft door de behandeling." In een van de zes ziekenhuizen overleden relatief veel patiënten, die hormoontherapie kregen tegen uitzaaiingen, binnen vijf jaar. "Maar dat kan komen doordat de artsen daar de hormoontherapie sneller onderbreken wanneer het goed gaat met de patiënt. Dat heeft weer als voordeel dat de bijwerkingen verminderen", zegt uroloog Rik Somford van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. "Ons doel is niet om het beste ziekenhuis aan te wijzen, maar om patiënten een betere keuze voor een behandeling te laten maken", aldus Somford. Een hoog sterftecijfer na behandelingen zegt op zichzelf weinig. Mogelijk zijn er in een ziekenhuis veel oudere patiënten behandeld.  

Bron(nen):   Trouw      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Petercas

  chemo maakt meer kapot dan je lief is.

  • Janneke van Vught

   Vaak wel maar niet altijd. Mijn moeder had bij het ontdekken van haar ziekte een levensverwachting van een maand of 4 en koos toch voor een behandeling met chemo tabletten en is 18 maanden na de diagnose gestorven. Ze is niet kaal geworden en voelde zich goed.

   (in antwoord op Petercas)
   • Petercas

    Ja gecondoleerd,met dit grote verlies,maar ik bedoel eigenlijk op de afdeling waar ik mijn injecties kreeg,was het zeil op de vloer helemaal uitgebeten van de gemiste druppels en dit spuiten ze dan in je aders is bijna zoutzuur.

    (in antwoord op Janneke van Vught)

Reacties niet toegestaan