Filmpje van chloorgas-aanval raakt VN-ambassadeurs diep

Leden van de Veiligheidsraad van de VN hebben zwaar geëmotioneerd naar een video gekeken waarin Syrische kinderen sterven die vermoedelijk op 16 maart in het stadje Sarmin met chloorgas zijn aangevallen. Artsen proberen tevergeefs drie kinderen te redden van onder de vier jaar. De vergadering vond plaats in New York op verzoek van de VS. Niemand kon bij het zien van de video de ogen droog houden, net als de Amerikaanse afgevaardigde Samantha Power. "Als er iemand was met droge ogen, dan heb ik die niet gezien." Te zien is hoe de kinderen in de leeftijd tussen de één en drie jaar sterven nadat ze het giftige gas hebben ingeademd. Het ziekenhuis is zo vol dat een van de kinderen sterft terwijl het op haar eveneens stervende oma ligt. 'Iedereen rook de geur van chloor', vertelt een arts die de Veiligheidsraad toesprak. In de afgelopen maand zegt hij slachtoffers van minstens zes chlooraanvallen te hebben behandeld. De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen. Het Syrische verzet en de artsen zeggen dat het leger de aanval heeft uitgevoerd, mede omdat bewoners de helikopters hebben gehoord die worden gebruikt om vaten met chloorgas uit te werpen. Ook alle westerse leden van de Veiligheidsraad wijzen naar Damascus en stellen dat het verzet niet over helikopters beschikt. Volgens Moskou, bondgenoot van Damascus, is er onvoldoende bewijs is dat het leger verantwoordelijk is. China, Rusland en Venezuela willen niet in actie komen tegen de Syrische regering. Chloorgas wordt niet beschouwd als een chemisch wapen.  

Bron(nen):   De Volkskrant      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Het filmpje moeten we weer zelf zoeken?

 2. Windows 8

  “Chloorgas wordt niet beschouwd als een chemisch wapen.”
  Door wie? Werd hier 2 keer gebruikt met een paar duizend doden tot gevolg in WW1

 3. marianne martens

  Europa kun je vergelijken met aan een dood paard trekken;
  Het Midden- Oosten kun je vergelijken met aan een dood paard trekken;
  De V.S. kun je vergelijken met aan een dood paard trekken;
  Het Oosten kun je vergelijken met aan een dood paard trekken;
  Het Zuiden kun je vergelijken met aan een dood paard trekken;
  Oceania kun je vergelijken met aan een dood paard trekken.
  etc.etc.etc.etc.
  Noch een oplossing van regeringsleiders, noch een oplossing door diplomaten, en burgers.
  n.a.v het vele schreeuwen van kinderen en vrouwen in Syrie

  • RP Geniet

   Mee eens, gevoel erbij is men wil niets oplossen voor de vorm doet men er wat aan maar niet afdoende om de oorlogseconomie niet te laten stokken en de dan neergaande hulp industrie die inkrimpt wil men evenmin.

   En alles ten koste van merendeels onschuldige mensen en dieren.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    Inderdaad Hemel -schreiend gelijk Munch en andere beeldende
    kunstenaars, dichters, non- fictie schrijvers en romanschrijvers. Volgens mij is het de enige groep die een burger bewust kan maken over de diepe en diepe ellende die zoveel volwassenen en kinderen meemaken. Naast alle goedwillenden in Kerk, Vrijwilligerswerk en Constructief Kritische geesten zoals Amnesty International, World Child, Novib etc. Max van der Stoel Stichting, de Nieuwe Liefde etc.

    (in antwoord op RP Geniet)

Reacties niet toegestaan