Lachen om Frontex: ”Die hebben hun hoofdkantoor in Polen, nota bene”

Boten met vluchtelingen, die zinken in de Middellandse Zee, het hoort er kennelijk bij tegenwoordig. We laten ze liever verdrinken dan dat ze ons knusse Europa binnen komen. Bij de scheepsramp van afgelopen zaterdag zijn mogelijk 900 mensen om het leven gekomen. Vandaag praten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over een oplossing. Hulp bieden zou te gek zijn, maar de Europese grenzen kunnen wel wat strenger worden bewaakt. De burgemeester van het Siciliaanse Catania, Enzo Bianco, is al tijden een roepende in de woestijn. ''Europa moet eens gaan handelen en niet zijn rug toekeren. Dit is geen plotselinge ramp. Dit duurt al jaren en zal nog jaren doorgaan”, zei Bianco gisteren. Na een van de eerste bootrampen in 2013 begon Italië met de reddingsoperatie Mare Nostrum, want 'zo'n ramp mocht nooit meer gebeuren.' Tientallen reddingsschepen zorgden er voor dat het aantal slachtoffers daalde en 140.000 migranten werden gered. Maar Italië stond er alleen voor. De Noord-Europeanen deden niets om te helpen en bleven volhouden dat vluchtelingen moeten worden opgenomen in het land waar ze als eerste aankomen, Italië dus. Ze vonden bovendien dat Mare Nostrum maar een aanzuigende werking had. Toen het geld op was, stopte Italië grotendeels met de reddingen en nam het Europese agentschap voor grensbewaking Frontex het met een veel lager budget over. Bianco moet lachen bij het woord Frontex. ''Dat stelt helemaal niets voor. Die hebben hun hoofdkantoor in Polen nota bene. Ze zouden hier moeten zijn! Ik heb ze Catania als hoofdkantoor aangeboden, maar dat mocht niet, want Italië had geen recht op meer EU-agentschappen.”

Bron(nen):   nrc.next (betaald)      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Zolang we illegalen blijven faciliteren, blijven mensen hun leven wagen.

 2. Vogelbeest

  “We laten ze liever verdrinken dan dat ze ons knusse Europa binnen komen.”
  Wil jíj 1 miljard Afrikanen onderhouden? Want je denkt toch niet dat het ooit stopt he?

  Denk je nou écht dat het échte vluchtelingen zijn op die bootjes? De echte vluchtelingen zijn arme vrouwen en kinderen, die zich niet kunnen verweren. Op die bootjes zitten voornamelijk jonge, sterke mannen. Mannen bovendien, die op een continent waar het gemiddelde maandsalaris nergens hoger is als $400,- kans hebben gezien om €5000,- bij elkaar te krijgen om mensensmokkelaars te betalen. Mensen die dat kunnen hebben onze hulp niet nodig.
  Sterker nog: Dit zijn de ondernemers, de inventieven en de geslaagde mensen. Als we Afrika willen helpen stoppen we de brain-drain. Hun succesvolste mensen komen hierheen om levenslang hun hand op te houden. Daar wordt echt niemand beter van.Wij niet, maar Afrika ook niet.
  Verder heb ik in Afrika gewerkt, en weet je: Er is niet overal honger. Er is ook niet overal oorlog. Sterker nog: Ik heb geen oorlog en geen honger gezien.
  Deze gelukszoeker komen voor onze gratis huizen, gratis geld, gratis alles. En zelfs als ze volgens onze regels niet mogen blijven heeft er nog een of andere lullo uit de EU besloten dat we ze bed-bad-brood moeten geven. Die sukkel had net zo goed gelijk een brug van Afrika naar Europa kunnen bouwen, want zo stopt de toevloed dus echt nooit.
  We helpen Afrika door te stoppen met ontwikkelingshulp en opvang van hun succesvolste mensen. Zullen ze zelf oplossingen moeten vinden. Help Afrika op eigen benen staan: Sluit Europa. Australie, USA en Canada zijn al lang dicht. Wij zijn de laatsten die iedereen die zich zielig voordoet gratis in leven houden.

  • Calhoun84

   Vluchtelingen hoeven toch ook niet per definitie arm te zijn? Als je op zo’n bootje stapt dan moet je toch wel enigszins wanhopig zijn. Ik heb zelf met Syrische vluchtelingen gewerkt, Syriërs die in Nederland verblijven zijn ook vaak niet de armsten. Het ging vaak om advocaten, chirurgen, studenten op de universiteit etc. Als die mensen in Syrië konden blijven dan hadden ze dat graag gedaan, daar hadden ze het immers goed voor elkaar. Wat die mensen echter hebben meegemaakt wens je niemand toe.

   Gelukszoekers bestaan, daar heb je helemaal gelijk in. Maar als je tot de rijke klasse behoort en er is geen noodzaak om te vluchten dan stappen ze echt niet op zo’n bootje.

   (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan