De bootvluchteling: ‘Ik wil een toekomst, ik wil gewoon een mens zijn’

De Palestijnse Yusuf van 17 vertelt zijn verhaal: Hij woonde in Gaza met zijn zieke vader en met zijn moeder en een jonger zusje. 'Ik verliet Gaza omwille van de oorlog. Je kunt er geen 200 meter wandelen zonder te weten of er een bom ontploft. Overal om me heen was er oorlog en dood. Ik wou een nieuw leven.' Yusufs broer ging dood tijdens de laatste oorlog met Israël. Zijn neef werd doodgeschoten door een scherpschutter. Met zijn beste vriend ging Yusuf naar Libanon om daar bij familie in een vluchtelingenkamp te wonen. Als snel werden ze ontvoerd en werd er 1000 dollar losgeld geëist. De families kregen beelden opgestuurd van de mishandeling van Yusuf en zijn vriend. Gelukkig kon er betaald worden en werden ze vrijgelaten. Na nog twee maanden in het vluchtelingenkamp kwamen ze in contact met een mensenhandelaar en gingen ze naar Libië. 'We reisden in een open truck, die ongeveer dertig mensen kon vervoeren. De truck reed heel snel en als je eraf viel, werd je achtergelaten in de woestijn.' 'Ze gaven ons water om te drinken, maar dat was vermengd met benzine. We mochten één keer per dag eten. We kregen al snel zoveel honger dat we bloem mochten kopen om zelf brood te maken. We moesten 50 dollar (46 euro) betalen voor de bloem. Sommige mensen stierven er van honger en dorst.' In Libië betaalden Yusuf en zijn vriend 1000 dollar. Daardoor konden ze naar Italië reizen. 'De smokkelaars hadden geweren en dreigden ermee je overboord te gooien als je praatte. Twee keer kwam de boot in problemen en moesten we stoppen. Soms kwam er water in de boot en moesten we het er met onze handen uit scheppen. We waren bang dat we zouden verdrinken. De kapitein belde uiteindelijk de kustwacht om ons te komen redden.' Alles bij elkaar heeft Yusuf 4000 dollar betaald, bijeengeschraapt door zijn moeder. 'Er waren maar twee opties. In Gaza blijven en sterven, of de kans wagen en naar Europa reizen. Ik wil een toekomst. Ik wil mijn familie helpen, vooral mijn zusje. Wat ik hier in het vluchtelingencentrum doe? Slapen en eten! Ik voel me veilig hier. Ik hoor geen geroep of geweerschoten. Ik wil dat iedereen mijn verhaal kent, zodat dit niet meer hoeft te gebeuren. Ik wil gewoon mens zijn.' Yusuf vertelde zijn verhaal aan mensenrechtenorganisatie Save The Children.

Bron(nen):   De Morgen      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Deze jongen is geen echte vluchteling maar een profiteur.

  • Calhoun84

   Natuurlijk, wonen in Gaza met de democratische en vriendelijke Hamas beweging is een paradijs. Als dat zo is waarom zou je Israël dan nog steunen in hun strijd tegen Hamas?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    In Gaza is geen oorlog en geen hongersnood. Deze knul is dus geen echte vluchteling maar gewoon een gelukszoeker.

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     Hoe noem je dat dan? Hoezeer ik de acties van Israël in de Gazastrook ook steun, wanneer dat gebeurd dan is het gewoon een oorlog. De terreur van Hamas is wat mij betreft ook een redelijk conflict. Leven onder hun bewind is wat mij betreft een prima reden om het gebied te ontvluchten. Alleen had die jongen er beter voor kunnen kiezen om naar Israël te verkassen, dan was hij waarschijnlijk beter opgevangen.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Er zijn momenteel helemaal geen acties van Israël tegen Hamas, Calhoun. Leven onder een corrupt en misdadig regime is geen reden voor politiek asiel, anders zou heel Afrika wel recht hebben op politiek asiel.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Momenteel zijn er geen acties maar ik weer niet wanneer deze jongen is gevlucht. Of hij een reden heeft om politiek asiel aan te vragen zeg ik ook niet, dat is ook wat anders dan een (echte) vluchteling. Met een verhaal van een paar alinea’s kan ik daar ook niet over oordelen, jij ook niet lijkt mij. Er zijn voldoende goede redenen te bedenken om uit de Gazastrook te vluchten in ieder geval.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Maar geen enkele reden die recht geeft op politiek asiel in Europa, en daar gaat het hier om.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Dat weet jij helemaal niet naar aanleiding van dit artikel. Als hij blogs heeft geschreven waarin hij kritisch was tegen Hamas, een pro Israël instelling heeft (hoewel onwaarschijnlijk) of homoseksueel is dan zijn dat al drie redenen waarom je hem niet terug zou horen te sturen.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Geloof je het zelf? 🙂

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Er valt niets te geloven want ik weer niets over deze jongen, ik weet wel dat er Gazanen zijn die homoseksueel zijn, kritiek hebben op Hamas en zelfs mensen die liever vandaag dan morgen een volwaardig gebied van Israël worden. Veel Gazanen zien ook wel dat de Palestijnen in Israël veel meer rechten hebben dan Palestijnen in het gebied van de PA, of nog erger in andere islamitische landen.

      Daarnaast waren we het een tijd geleden nog volledig met elkaar eens dat Hamas gebruik maakt van menselijke schilden en dat Hamas niet wakker ligt van een mensenleven. Toch wel degelijk omstandigheden om je heil elders te zoeken.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Vogelbeest

      In Jordanië is geen oorlog. Ze spreken er Arabisch. Ze zijn moslim. De helft van de autochtone bevolking is Palestijn.
      Jordanië is een logische bestemming voor een Palestijn. Europa niet.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Jordanië is een logische en ook veel gebruikte bestemming inderdaad. Maar daar had ik het niet over met Burgermans, wij hadden het over of iemand uit Gaza een echte vluchteling kan zijn.

      (in antwoord op Vogelbeest)
 2. RhodBerth

  De echte problematiek is dat deze man (die uiteraard recht heeft op veiligheid) niet gewoon wordt opgevangen door de Arabische landen rondom Libanon. Hij had ook naar de Palestijnse gebieden kunnen vluchten om bij z’n eigen volk te wonen.

  Triest dat iemand gedwongen wordt om een levensgevaarlijke reis naar Europa te maken waar hij nog jarenlang in juridische procedures zal hangen, en als hij een verblijfsvergunning krijgt waarschijnlijk nooit echt goed zal kunnen integreren.

  • Peter Bakker

   De échte problematiek is de oorlog van Hamas tegen Israël. De schrijver is niet gedwongen om een levensgevaarlijke reis naar Europa te maken maar kiest er zelf voor. Hij had er ook voor kunnen kiezen om te proberen om iets te veranderen (net als al die andere vluchtelingen). Waarom zou Yusuf niet kunnen integreren? Waarom heeft Yusuf ‘uiteraard’ recht op veiligheid? (Natuurlijk gun ik hem zijn veiligheid) Wie heeft hem dat recht gegeven? Welke verplichting staat daar tegenover? Wat een klassiek stereotype vluchtelingen beeld houdt u er op na.

   (in antwoord op RhodBerth)
 3. Grietver

  Bij het laatste conflict in de Gazastrook is 1 op de 1000 gedood. Om dat te ontlopen maakt hij een reis waarbij 2 of meer van de 30 omkomen. Ook wordt hij wordt ontvoerd, mishandeld, laat zijn familie in de steek, slokt het familievermogen op en is 2x in levensgevaar geweest op de boot. Voor zijn veiligheid had hij beter in Gaza kunnen blijven..
  Wil het verklaarbaar zijn, dan is hij een gelukszoeker, terrorist of tegenstander van Hamas. Alleen dat laatste zou recht mogen geven op verblijf.

 4. Peter Bakker

  Dit is een ongelooflijk verhaal. Hoezo kun je daar geen 200 meter wandelen zonder te weten of er een bom ontploft? Of bestoken de terroristen nu ook al de eigen bevolking? De Gaza is niet zo slecht en gevaarlijk zoals Yusuf (= marketing afdeling van Save The Children) ons wil doen geloven. De bevolking is sinds 1967 met 500% gegroeid. De Palestijnen hebben in vergelijking 25x zoveel geld gekregen dan de burgers van Europa samen na het einde van de Tweede Wereldoorlog in het kader van het Marshallplan (inflatie meegerekend). Gemiddeld per gezin 6720 dollar per jaar.

Reacties niet toegestaan