EU-top over drama’s met bootvluchtelingen

Op een speciale top donderdag in Brussel buigen de Europese leiders zich over de bootvluchtelingen in de Middellandse Zee. De Europese Unie wil praktische besluiten nemen om nieuwe tragedies te voorkomen, na de recente verdrinkingsdood van honderden migranten. Daarnaast moet de illegale migratie drastisch worden beperkt.

Europees president Donald Tusk riep de top bijeen om te kijken wat Europa meteen kan doen. ,,Omdat migratie een complex probleem is'', verwacht Tusk geen snelle oplossingen voor de oorzaken van de vluchtelingencrisis.

De Europese leiders willen vooral de mensensmokkelaars aanpakken die voor veel geld de levens van mensen in gevaar brengen. Zij kunnen via internet in de gaten worden gehouden. Ook de smokkelschepen, vaak drijvende doodskisten genoemd, moeten worden vernietigd met ,,doelgerichte chirurgische'' acties. Het is echter onduidelijk of hiervoor een mandaat nodig is van de Verenigde Naties.

Triton

Om meer mensen op zee te kunnen redden, wordt de Europese missie Triton uitgebreid. Die operatie met schepen en vliegtuigen blijft bedoeld om grenzen te bewaken en vluchtelingen tegen te houden. Maar volgens het zeerecht zijn schepen verplicht drenkelingen aan boord te nemen. Nederland levert een vliegtuig van de kustwacht aan Triton.

Er is ook de roep om meer solidariteit met de Zuid-Europese landen waar de meeste vluchtelingen aankomen. Duizenden zieke, gewonde en uitgeputte personen zouden elders in de EU moeten worden opgevangen.