Vrouw doet twee keer zoveel in het huishouden, ook als de man minder werkt

Als mannen minder gaan werken, nemen ze niet meer zorgtaken op zich. Vrouwen blijven gemiddeld twee keer zoveel doen in het huishouden. Dat schrijft Trouw op basis van onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. "Je kunt arbeidstijd wel van bovenaf opleggen, maar je kunt niet zeggen: dan moet u thuis de taken eerlijker verdelen", aldus Marian van der Klein, onderzoeker bij Verwey-Jonker. "Dat is toch een mentaliteitskwestie." Vrouwen zijn steeds meer gaan werken. 53 procent is tegenwoordig economisch zelfstandig tegenover 74 procent van de mannen. Maar nog altijd besteden vrouwen gemiddeld twintig uur per week aan het huishouden en de zorg voor kinderen en mannen slechts negen uur. "Vrouwen kiezen er zelf voor", zegt Van der Klein. "Tenminste, ze denken dat het een individuele keuze is. Ze willen een relatie met de kinderen opbouwen, zelf voor ze zorgen. Als je naar de statistieken kijkt, is daar weinig individueels aan. Uit elk onderzoek blijkt dat tijd voor zorgtaken voor vrouwen belangrijker is dan voor mannen."

Bron(nen):   Trouw      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Wat ik ook vaak zie is dat als een man meehelpt in het huishouden, hij dat wel precies volgens de regeltjes en methodes van de vrouw moet doen. Exact zoals zij dat zelf doet. En als dat niet gebeurt, doet de vrouw het werk nog eens over. Gevolg: de man geeft er de brui aan, want hij doet het toch nooit goed.

  Vrouwen van Nederland: hou daar eens mee op! Als je werk uit handen geeft aan de man, laat hem dan ook dat werk naar eigen inzicht doen!

 2. Burgermans

  Toch goed dat er een God is.

 3. Harrie Vangangelt

  Al weer enige tijd geleden zat ik in de vooravond op de bank en bedacht me: “zo de boel is aan kant, even lekker rust”. Ik had het me nog niet gedacht, kwam mijn vrouw de kamer binnen, redelijk gestrest het volgende zeggende: “Het is hier een zwijnenstal….!!!!”. ;-). Tja.

  Ik wil hier nu helemaal ter discussie stellen wie nu gelijk had, maar volgens mij zit dit dus echt gewoon in de genen. Je ziet het en bent er kritisch op of je ziet het niet en bent hier gemakkelijk in. Dit heeft dus niets met mentaliteit te maken, want dat suggereert dat het een bewuste keuze is en dat mannen bewust de boel laten liggen. Dat bestrijd ik dus.

  Verder kan ik Iwanof alleen maar gelijk geven. Ook ik hoor vaak genoeg de volgende opmerkingen: “waarom doe je dit en niet dat?” of waarom doe je het zus en niet zo?”. Ik geef er dan alleen niet de brui aan. Voor mij geen probleem dat een ander meer inzicht heeft, maar vraag van mij niet om zelf dat inzicht te ontwikkelen.

  Ik ben er 100% voor dat vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn en gelijke keuzes moeten hebben, maar laten we eens ophouden om beide in gelijk keurslijf te willen persen. Niet haalbaar en daarmee vergeefse moeite. Laten we uit elk maximaal halen, wat er in de basis in zit.

 4. Hector

  vrouwen horen ook gewoon achter het aanrecht

  • Albert Bakker

   Jij hoort in een bosperceel met een tak achter konijntjes aan te rennen.

   (in antwoord op Hector)

Reacties niet toegestaan