Wijnboeren tegen etiket met calorieën

Het Europees Parlement heeft het plan opgevat om het wettelijk verplicht te maken het aantal calorieën voortaan op wijnflessen te vermelden. Want niet alleen van bier kom je aan maar net zo goed van wijn en mensen realiseren zich dat niet. Wijnboeren zien het idee alleen helemaal niet zitten. Over het voorstel wordt volgende week door de Europarlementariërs gestemd. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat ongeveer 10% van de calorieën die we in totaal binnenkrijgen van drank afkomstig is. Voor één glas rosé, waarmee je 71 calorieën opneemt, moet je 10 minuten hardlopen. Rode wijn komt neer op 82 calorieën, droge witte wijn 67. Wijnboeren uit heel Europa zijn tegen. 'Eerst was het de informatie over allergenen, nu dit weer. Wat is het volgende?', zegt Dik Beker van het Nederlandse Wijngaardeniersgilde. Hij vreest dat er straks een heel boekwerk aan een fles moet hangen. Volgens Beker letten wijndrinkers alleen op de smaak. Bovendien stellen de wijnboeren dat het nog lastig is om het exacte aantal calorieën te bepalen omdat het suikergehalte van wijn varieert. Dat zou ook in de papieren lopen omdat etiketten telkens opnieuw zouden moeten worden aangepast. Het Voedingscentrum wil juist dat mensen beter letten op wat ze eten en drinken, nu er zoveel mensen aan obesitas lijden. Een glas port bevat overigens 153 calorieën, rode tafelwijn maar 43, een glas prosecco ongeveer 70, whisky 86 en een breezer 204.  

Bron(nen):   AD      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Voor één glas rosé, waarmee je 71 calorieën opneemt, moet je 10 minuten hardlopen. Rode wijn komt neer op 82 calorieën, droge witte wijn 67.”

  Bel eens met Jeanette Maroesja “Beweging helpt niet tegen overgewicht”
  https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/445866/beweging-helpt-niet-tegen-overgewicht.html

  • Vogelbeest

   Voldoende beweging helpt wel degelijk tegen overgewicht. Alleen zijn niet alle bewegingen hetzelfde. Als je bij de finish van een maraton gaat staan komen er in best wel redelijke tijden amateurs over de finish die echt een buikje hebben.
   Ga je daarentegen bij een snelwandelwedstrijd kijken kom je alleen maar graatmagere figuren tegen.
   Stevig doorwandelen is namelijk het tempo waarin het lichaam vetreserves kan aanspreken. Hardlopen gaat daar te snel voor. Ga maar eens iedere dag in 2 uur 11km wandelen. De kilo’s vliegen er af.
   Geen tijd? Stop met TV kijken. Meeste mensen hebben dan tijd zat.

   (in antwoord op Windows 8)
 2. Marco Gorter

  Wat een onzin om te vermelden, ik ben net terug van een wijntripje Bourgogne, deze informatie heb ik echt niet op de flessen gemist.
  Met een beetje basiskennis weet je dat er calorieën in drank zitten, de hoeveelheid kan je via Google voldoende nauwkeurig vinden. Volgens mij zal er niemand een slok minder om drinken.

 3. Ko Herent

  In alinea twee heeft rode wijn 82 calorieën. In alinea vier 43…???
  Zucht wat een journalistiek.

  Wijn heeft geen koolhydraten, en zijn dus geen directe dikmakers, in tegenstelling tot bier.
  Kom je veel dikke clochards tegen, die toch wel een flesje of zes a zeven wegwerken per dag? Dus 6x6x82 calorieën? Of zijn het er 43 per glas?

Reacties niet toegestaan