Een groot, groen huis in Ghana: ‘Snap je het nu? Daar doen wij het voor!’

Bij zijn derde poging had de Ghanese Emmanuel Ohemeng eindelijk een boot gevonden die van Libië naar Italië zou varen. Maar hij vond het veel te gevaarlijk en kwam terug aan wal. 'Dat nooit meer!', zegt hij nu tegen Volkskrant-correspondent Kees Broere. 'Ik kan maar een beetje zwemmen. De zee is veel te gevaarlijk.' Maar velen denken daar anders over. Ohemeng is in Berekum, een plaats in Ghana waar voor velen de reis naar de welvaart begint. In Libië en Europa kunnen ze binnen afzienbare tijd geld verdienen waar ze in Ghana hun hele leven voor moeten werken. De veelal jonge mannen sturen voor Ghanese begrippen grote bedragen naar huis. De 27-jarige Bismarck Henne is dat ook van plan. Hij spaart voor de overtocht naar Europa. 'Ik weet dat het gevaarlijk kan zijn, maar het maakt mij niet uit. Mijn vrouw is het met mij eens, ze vindt het goed dat ik vertrek. Als ik sterf, dan is dat in elk geval in een poging om mijn familie een betere toekomst te geven.' Atta Asiedu, een andere dorpsbewoner, is het met hem eens: 'Ik vind het beter om weer naar Libië of Europa te gaan. By all means. In Ghana kom je alleen vooruit als je voor de regering werkt of daarmee goede contacten hebt.' Asiedu wil voor zijn zoontje een beter bestaan. Asiedu en Henne laten zien waarom ze gaan. Ze tonen een gloednieuw, groot, groen huis. Een dorpsgenoot die Italië wist te bereiken en daar nu legaal verblijft, bouwde het voor zijn moeder. 'Snap je het nu? Daar doen wij het voor!'

Bron(nen):   Volkskrant      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RHK

  Het is ons wel duidelijk waarom deze mensen het doen, maar ik noem dit geen “vluchtelingen” of “asielzoekers” die Europa op zou moeten nemen, sorry.

  • marianne martens

   Economische vluchtelingen zijn ook vluchtelingen, De vluchtelingen behoren niet de schuld te krijgen vanwege het absolute hersen- hart- en zenuwinfarct of implosie in de Westerse wereld. Slappe akkoorden
   die duidelijk maken dat het op zijn beloop wordt gelaten net zoals veel Nederlanders bv de idee hebben dat ouderen dood worden gewenst in de Gezondheidszorg en Samenleving.

   (in antwoord op RHK)
   • Dead Silence

    Ik ben economisch slaaf van de Nederlandse overheid en betaal alleen al over 80% van mijn salaris 52% loonbelasting. Gelukkig ben ik binnenkort ook economisch vluchteling, weg uit Nederland.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     Als lezer was ik hiervan op de hoogte, jammer en hoop dat je een mooie plek vind.U heeft helemaal gelijk, wij in Nederland worden op een schaamteloze en wrede/ doorzichtige manier uitgemolken en mentaal bijna vernietigd door de grote kracht van de Dommen in Den Haag.Overigens zou ik op jonge- en middelbare leeftijd ook vertrekken uit dit helaas vervreemdende land. Noorwegen?

     (in antwoord op Dead Silence)
    • meesan

     doei

     (in antwoord op Dead Silence)
    • Vogelbeest

     Waar naar toe?

     (in antwoord op Dead Silence)
 2. Dead Silence

  “Ze tonen een gloednieuw, groot, groen huis. Een dorpsgenoot die Italië wist te bereiken en daar nu legaal verblijft…” Werken, of is hand ophouden zo rendabel dat men in Ghana tempels ervan neer kan zetten?

 3. Burgermans

  Ze willen dus op onze kosten huizen voor hun ouders bouwen. Heel lief voor hun ouders maar niet zo lief voor ons.

 4. Tim66

  Meer mensen zouden zich beter moeten verdiepen ,deze mensen zijn economische vluchtelingen die bewust een keuze maken! Door het beleid van onze slappe overheid worden wij totaal kaal geplukt om de vluchtelingen industrie waar veel linkse clubjes in weelde van leven ,links gedraaide advocaten die hun gezin van een boven modaal inkomen veschaffen ,maar vluchtelingen in de maling nemen en ze jaren lang hier houden om te procederen ,en deze hufters noemen de mensen die geen miljarden in deze bodemloze put meer willen storten inhumaan,of racisten,of een PVV er.
  Ik kies voor onze eigen volk ! Onze mensen en ouderen en zieken die hulp nodig hebben,geen EU die bepaald dat ons overvolle land nog meer wordt ontwricht door massa immigratie.
  We hebben nu nog het gelach van de arbeids migranten uit de jaren 70 ,80% van deze groep leeft heden ten dagen van een uitkering,maar niet te spreken over de gewelds golf en disrespect van de westerse cultuur!
  Het probleem is dat nu Nederlandse gezinnen op straat komen te staan door de economische ramp veroorzaakt door banken en onze overheid! Maar deze gezinnen krijgen geen hulp of bed ,bad,of brood.
  Sluit de grenzen,een nieuw kabinet die kiest voor de Nederlanders,geen graaiers maar de mensen die werken daarvoor worden beloont en niet worden bestolen in de vorm van belastingen om deze waanzin van vluchtelingen hulp en ontwikkelings industie van een vette boterham te voorzien,want dit zijn de werkelijke criminelen die onder het mom van hulp hun eigen zakken vullen!!
  Mensen let op waarop u stemt D66 wil nog meer EU,PvdA,Groen links,SP,CU, en CDA, ja deze partij wil moslims helpen terwijl dezelfde moslims christenen overboord gooiden vanwege hun geloof! CDA kan men straks ombouwen tot MDA,weer een moslim partij !
  Ik begrijp werkelijk niet wat een hoop Nederlanders bezielt voor deze afbraak partijen te stemmen, in de oorlog kreeg je voor landverraad de kogel ,je zou bijna gaan denken dat we deze regel maar weer moeten invoeren dan krijgen we in Nederland weer ruimte om te leven , en we ons zuur verdiende geld zelf mogen behouden!

 5. Bram

  Weer wat geleerd, zal bij de volgende collecte voor Afrika 10 potten groene verf doneren.

Reacties niet toegestaan