‘Voeg vmbo en havo samen’

De havo en de twee hoogste niveaus van het vmbo moeten samengevoegd worden tot één opleiding van vijf jaar. Op die manier worden scholieren langer en beter voorbereid op hun vervolgopleiding. De MBO Raad, de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) pleiten voor dit 'voorbereidend beroepsonderwijs’ in een woensdag gepubliceerd manifest.

Zij hopen dat deze zeer grote onderwijshervorming over tien jaar is doorgevoerd.

De huidige vmbo- en havoleerlingen komen in de nieuwe opzet allemaal bij elkaar in dezelfde klas, maar de examens zijn op verschillende niveaus. Na de vijfjarige middelbare schoolopleiding, kan de leerling naar het mbo of het hbo. Het onderwijs op de twee laagste niveaus van het vmbo en op het vwo blijft zoals het nu is.

Keuzemoment

,,Vmbo’ers moeten nu al heel vroeg kiezen welke richting ze op willen. Met de samenvoeging wordt dat keuzemoment gelijkgetrokken met leerlingen van de havo’’, aldus een woordvoerder van de MBO Raad.

Het middelbaar beroepsonderwijs moet ook anders worden ingericht. Wat op het mbo nu nog de niveaus 3 en 4 genoemd worden is in 2025 volgens het manifest de kern van het middelbaar beroepsonderwijs. Niveau 2 wordt basis beroepsonderwijs genoemd, niveau 1 blijft hetzelfde.