Doe je hersenen een plezier en vermijd deze 7 gewoontes

Waarom zijn sommigen op hun negentigste nog zo fris als een hoentje, terwijl anderen zo rond hun vijftigste al minder scherp worden? Deels is dat genetisch, maar zoals ook voor de rest van je gezondheid geldt: je kunt je lichaam een handje helpen. Hieronder 7 dingen die je beter kunt vermijden voor gezonde hersenen. 1. Luchtvervuiling Luchtvervuiling wordt in verband gebracht met vroegtijdige veroudering van het brein, blijkt uit onderzoek dat deze maand is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Stroke. Tekenen van vervuiling waren terug te vinden in de longen en bloedvaten van mensen die dicht bij een grote snelweg wonen. Dat zou de kans op stille beroertes -herseninfarcten zonder symptomen- vergroten. 2. Alcohol Ook enkele glazen per dag leiden al tot vermindering van de celproductie in de hersenen blijkt uit onderzoek uit 2012 van de Rutger Universiteit. ''Op de korte termijn merk je er niet veel van, maar na verloop van tijd gaat het geheugen en het leervermogen achteruit,'' stelt een van de onderzoekers. 3. Stress Een stressvol leven is misschien wel het ergste dat je je gezondheid kunt aandoen. Chronische stress verkort je telomeren, de uiteinde van je DNA die celveroudering bepalen. Diverse studies tonen aan dat stress de kans op Alzheimer kan vergroten. 4. Slaaptekort Niet alleen wordt te weinig slapen in verband gebracht met beroertes en diabetes, het zou ook de hersenen vroegtijdig verouderen en de cognitieve functies versneld verminderen. Dat blijkt uit onderzoek uit Singapore. 5. Zitten De hele dag op een stoel zitten zou de kans op allerlei ziektes vergroten. Ook voor het brein is het niet best. Beter zorg je voor voldoende beweging. Dat bevordert je leervermogen en je geheugen. 6. Ongezond eten Een dieet vol suikers en ongezonde vetten is slecht voor het geheugen en zou de kans op Alzheimer vergroten. Een mediterraan dieet met veel vis en goede vetten zou de kans op Alzheimer dan weer met 50 procent verminderen. 7. Passiviteit Wie zijn hersenen gebruikt, houdt ze scherp. Je hoeft geen ingewikkelde dingen te doen. Lezen of praten kan op latere leeftijd al een groot verschil maken. Om veroudering van de hersenen tegen te gaan, zou het maken van kruiswoordpuzzels zelfs effectiever zijn dan medicijnen, blijkt uit Canadees onderzoek.

Bron(nen):   Huffington Post      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. rearden

  Enkele glazen per dag lijden? Ei, ei…

 2. Twan

  Mijn pa drinkt enkele flesjes per dag, is nu 80 en qua brein nog zo fris als een hoentje, wel milde parkinson, dat dan weer wel….
  Ik zelf heb scheepsladingen bier achter de kiezen zitten en ik drink nu nog behoorlijk, so far so good…

 3. biker henk

  3 leidt tot 2 en 2 leidt tot 4 t/m 7. Als U begrijpt wat ik bedoel.

 4. Els Kronenburg

  En mag het in 2 dan leiden zijn, al gaat het over lijden?

 5. ijstaartindeoven

  Veel vis, dan krijg je volgens mij waarschijnlijk een kwik vergiftiging. Of bedoelen ze kweekvis?

 6. Kees Cornelder

  Mijn opa dronk menig borreltje per dag, snoepte heftig, bakte spek uit en lepelde het gestolde spek met stroop ook dagelijks dankbaar naar binnen en – o ja! – hij rookte dagelijks een doos met dikke,stevige sigaren op. Ongebroken opa werd 86, hij stierf gewoon thuis ‘s nachts in zijn slaap. Goedemorgen, -middag of -avond.

Reacties niet toegestaan