4 mythes over criminaliteit

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de criminaliteit in Nederland spectaculair gedaald. In tien jaar tijd is het aantal geregistreerde misdaden met een kwart afgenomen, tot iets meer dan een miljoen. De afname was vorig jaar de sterkste ooit: 7 procent minder meldingen dan in 2013, 23 procent minder geregistreerde straatroven en overvallen en 19 procent minder woninginbraken, aldus het CBS. Nrc.next besteedt vandaag extra aandacht aan dit positieve nieuws en komt met vier mythes over criminaliteit. 1. Nederland wordt steeds minder veilig De meerderheid van de Nederlanders heeft in weerwil van de cijfers het gevoel dat ons land onveiliger wordt. Ze laten zich in de luren leggen door de media, die nu eenmaal meer slecht dan goed nieuws brengen. 2. Nederland is slap met straffen We zijn inderdaad de VS niet, maar de straffen zijn in Nederland hoger dan in andere West- en Noord-Europese landen. 3. De politie pakt de daders bijna nooit Al jaren wordt in Nederland een kwart van de zaken opgelost en voor zware criminaliteit ligt dat percentage nog veel hoger. 4. Daders krijgen straf Als de dader is opgepakt, dan is het niet vanzelfsprekend dat hij ook straf krijgt. In veel gevallen is de bewijslast niet rond of is de verdachte te ziek.    

Bron(nen):   nrc.next (betaald)      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Hey Jeanette : “het aantal geregistreerde misdaden”

  Snap je het verschil tussen geregistreerde en GEPLEEGDE?

 2. Twan

  “7 procent minder meldingen dan in 2013”

  Mensen doen vaak geen aangifte meer, het heeft toch geen nut.
  Politiebureaus worden opgeheven of zijn niet voor burgers toegankelijk.
  De politie is onderbezet en hebben er logisch ook niet veel zin meer in, dus punt 3 durf ik te betwisten.
  Punt 2 geloof ik al helemaal niet.
  Punt 4 is te gek voor woorden.

 3. Dead Silence

  Dream on. Men verlegt simpelweg het nulpunt. Iemand overvallen, beroven hoort er eenmaal bij tegenwoordig. De overheid is voor mij niet meer dan een grote pot ellende die mij ook nog van mijn zuurverdiende centen berooft.

 4. biker henk

  Misschien kunnen ze “Welingelichte Kringen” beter vervangen door “Warhoofdige Kringen”.

 5. Windows 8

  “Het aantal inbraken is opnieuw gedaald, maar wie toch slachtoffer wordt moet er sterk rekening mee houden dat de dader nooit wordt gepakt. De politie lost slechts 1 op de 10 inbraken op. De meeste slachtoffers horen bovendien niet van de politie of de dader is gepakt of niet. Dat moet beter, vindt slachtofferhulp Nederland”

  AD (in Duitsland ligt dat overigens rond de VIJFTIG % !!!)

 6. Divert

  Lieve WIK: punt 3: de bewering “de politie pakt de dader bijna nooit” vind ik nou niet bepaald weerlegd met het argument dat in 25% van de aangiften een dader wel gepakt wordt. Dat betekent dat in 75% van de gevallen de dader vrijuit gaat. Dat is eerder een bevestiging van de stelling.
  Komt nog bij dat de burger in het geval van kansloze zaken al helemaal geen aangifte meer doet. Of zijn er hier nog wel mensen die aangifte doen van een gestolen fiets?
  En tot slot is er ook veel criminaliteit waar alleen aangifte gedaan wordt als er al een dader is gepakt (denk aan winkeldiefstal e.d.).
  Kortom: criminaliteit loont in Nederland. Dat de criminaliteit in zijn algemeenheid nog meevalt heeft denk ik meer te maken met het fatsoen en normbesef van de doorsnee Nederlander dan met effictiviteit en afschrikking van ons opsporingsapparaat.

 7. Koper

  1. NL wordt steeds minder veilig. Dit is juist. Check maar gewoon eens je anti-inbraak maatregelen van 20 jaar geleden en nu.
  2. NL is slap met straffen. Dit is juist. 12 jaar na het omleggen van een premierskandidaat loop je weer vrij rond. Ongekend.
  3. Slechts 75% van alle GEMELDE misdrijven wordt niet opgelost.
  4. Daders krijgen straf. Alleen veel te weinig. Three strikes out.

Reacties niet toegestaan