Nederland viert zeventig jaar vrijheid

Bevrijdingsdag is dit jaar weer een officiële vrije dag en dat geeft veel Nederlanders de gelegenheid de vrijheid te vieren. Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en daar wordt dinsdag onder meer bij stilgestaan op de veertien bevrijdingsfestivals in het hele land, waar naar verwachting zo'n 900.000 bezoekers op af komen.

In de ochtend vindt zoals ieder jaar de 5 meilezing plaats, dit keer door de Israëlische schrijver David Grossman in Vlissingen. Daarna ontsteekt premier Mark Rutte om 13.00 uur het bevrijdingsvuur; het officiële begin van Bevrijdingsdag.

Op de bevrijdingsfestivals in onder meer Haarlem, Leeuwarden, Utrecht, Amsterdam en Roermond, zijn in totaal 250 acts te zien. Onder hen de vier Ambassadeurs van de Vrijheid, die met een helikopter van Defensie het land doorgaan. Jett Rebel, Caro Emerald, Dotan en MainStreet nemen dit jaar deze taak op zich. Dat is er eentje meer dan voorgaande jaren, vanwege de 25e editie van de festivals.

Bevrijdingsdag wordt traditiegetrouw afgesloten met het 5 meiconcert op de Amsterdamse Amstel, in aanwezigheid van de koning en koningin.