Schadevergoeding aan onschuldige verdachten: 29 miljoen per jaar

Als je ten onrechte opgepakt bent geweest, krijg je achteraf advocaatkosten vergoed, maar ook reiskosten, gederfde inkomsten en smartengeld. Elke dag dat iemand vast zit, kost de staat gemiddeld 250 euro. Alles schadevergoedingen bij elkaar komen neer op 29 miljoen per jaar. Vorig jaar zaten er wel 6100 mensen onterecht vast. Dat is een verdrievoudiging vergeleken met tien jaar gelden. De toename houdt verband met hoe snel rechters een verdachte in voorarrest laten nemen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten gaat dat een beetje te rap: 'Nederlandse rechters denken daar te makkelijk over en nemen te weinig tijd voor dit soort beslissingen. Soms worden 20 à 30 zaken op een ochtend behandeld en is er maar een paar minuten per zaak.' Voorarrest komt in Nederland meer voor dan in de rest van Europa. Ongeveer 50% zit in voorarrest. Dit terwijl er ook alternatieven zijn zoals een enkelband, het afpakken van het paspoort, nachtarrest of een borgsom. Maar dat is allemaal niet zo simpel. De Raad voor de Rechtspraak: 'Voor een enkelband is een plan van aanpak van de reclassering nodig, dat duurt op zijn minst een maand. Het innemen van een paspoort heeft niet veel zin sinds het wegvallen van de Europese binnengrenzen. En bij het opleggen van een borgsom is het heel moeilijk te bepalen welk bedrag bewerkstelligt dat iemand zich meldt als dat nodig is.' Rechters zouden al snel iemand in voorarrest plaatsen omdat er grote druk uitgeoefend wordt vanuit de politiek en de maatschappij. Het gehamer op strenger straffen zou doorwerken in de beslissingen van de rechter. Meer bij De Volkskrant.  

Bron(nen):   De Volkskrant      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Koper

  Toen ik nog student was, hadden ze mij wel 4 jaar mogen opsluiten.
  Had ik bij mijn afstuderen direct een mooi huis cash kunnen afrekenen.

  • Ko Herent

   Een vriend van mij heeft een jaar onschuldig vastgezeten, bijna 30 dzd schoon in the pocket. Heeft het er wel in een week vakantie doorheen gedraaid maar Anyway hij zei dat ie voor nog geen miljoen nog een keer zijn vrijheid in zou leveren.

   (in antwoord op Koper)
   • Koper

    Uiteraard moet onschuldig vastzitten verschrikkelijk zijn. Maar voor een miljoen gaan volksstammen een jaar vastzitten hoor.

    (in antwoord op Ko Herent)
    • Ko Herent

     Zei ik ook, en het is natuurlijk maar een gezegde. Maar het veroorzaakt wel een trauma, dat heb ik wel gezien.

     (in antwoord op Koper)
 2. DoubleUC

  Blijkt het OM bepaald niet erg betrouwbaar en kundig. Wel érg arrogant, maar dat zal wel compensatie voor incompetentie zijn vermoed ik: holle vaten klinken immers het hardst.

Reacties niet toegestaan