Van Ojik weg, Klaver nieuwe leider GroenLinks

Samenleving
door anp
dinsdag, 12 mei 2015 om 11:02
van ojik weg klaver nieuwe leider groenlinks1431422412
Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Klaver.
Van Ojik heeft dat dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Hij vindt dat er een nieuwe fase is aangebroken voor GroenLinks en daar horen volgens hem nieuwe mensen bij. De fractie heeft Jesse Klaver gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Rik Grashoff volgt Van Ojik op als Kamerlid. Hij zat al eerder in de Tweede Kamer. De fractie telt vier leden.
Van Ojik vindt dat hij vertrekt op een moment dat zijn partij er goed voorstaat. In 2012 werd hij onverwacht fractievoorzitter nadat GroenLinks flink had verloren. ,,Vanaf de eerste dag heb ik, met steun van heel veel anderen, mijn uiterste best gedaan om dat vertrouwen in GroenLinks te herstellen. Dat is gelukt', schrijft hij. Hij wijst erop dat meer kiezers weer op GroenLinks stemmen.
Lange adem
Om GroenLinks als fractie nog meer inhoudelijk te versterken, is volgens Van Ojik een lange adem en een ononderbroken inzet van belang. Daarom wil hij zelf plaatsmaken. Van Ojik heeft er vertrouwen in dat GroenLinks onder leiding van Klaver een nieuwe stap zal zetten.
De partijleden mogen later in een referendum aanwijzen wie de nieuwe partijleider en lijsttrekker wordt van GroenLinks.
Van Ojik weet nog niet wat hij nu gaat doen.