Deze landen geven de meeste ontwikkelingshulp

Hoeveel landen uitgeven aan ontwikkelingshulp is hun eigen keuze. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hanteert net als de EU echter een norm van 0,7 procent van het bnp. Dat haalt Nederland net niet, maar we staan toch op een keurige zesde plaats in de top 10 van landen die de meeste ontwikkelingshulp bieden. Van de 30 OESO-landen zijn er slechts 5 die de norm wel halen. De Verenigde Arabische Emiraten is het zesde land en zelfs koploper met 1,17 procent, alleen is het geen lid van de OESO en wordt daarom niet meegerekend. De Verenigde Staten besteden in absolute cijfers het meest: 32,37 miljard dollar. Maar relatief gezien valt het met 0,19 procent van het bnp flink tegen. Opvallend is dat Amerikanen zelf denken dat 28 procent van het budget aan ontwikkelingshulp wordt uitgegeven. In de afgelopen 15 jaar zijn de reële uitgaven aan ontwikkelingshulp wereldwijd met 66 procent gestegen. Bilaterale hulp is daarentegen met 16 procent afgenomen. Een derde van alle hulp gaat naar de armste landen.

Bron(nen):   Newsmonkey      

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Marco Gorter

  Omvatten deze cijfers wat een land bijdraagt vanuit de belastingen of is dit inclusief wat de overige goede doelen binnenhalen en “exporteren”?

  • witje

   zonder de goede doelen, dan is een zesde plaats nog niet zo gek ook al zitten we nog onder de 0,7%

   (in antwoord op Marco Gorter)
   • jandan

    en noorwegen geeft meer dan ons land

    (in antwoord op witje)
    • witje

     ja je verwacht het niet, dat er mensen zijn die naar noorwegen verhuizen om zo meer aan ontwikkelingsgeld willen doneren

     (in antwoord op jandan)
 2. Vogelbeest

  Leuk voor die 5% die goed terecht komt. Wel een beetje jammer van die overige 95%, terwijl we geen geld hebben voor een behoorlijk leger of voor bejaardenzorg.

  • Dutchy

   populistisch. We geven z’n 8 miljard uit aan defensie en z’n 90 miljard voor de gezondheidszorg, Dus als je al het ontwikkelingshulp (dus ook geen noodhulp meer) budget, 5 miljard, overhevelt naar defensie en gezondheidszorg helpt dat geen zier. Hier zijn andere zaken aan de hand, met name de gezondheidszorg.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. Paulus

  Opvallend dat er geen een rijk islamitisch land in het rijtje staat.
  Of ben ik nu erg politiek incorrect ?

  • witje

   De Verenigde Arabische Emiraten worden genoemd, maar er word bij vermeld dat ze geen lid zijn van de OESO

   (in antwoord op Paulus)
  • Jaap Aap

   Niet “politiek incorrect” maar gewoon incorrect. Goed lezen helpt al veel, aangevuld met een beetje kennis en je zult zien dat je opmerking overbodig was.

   (in antwoord op Paulus)
 4. Likoed Nederland

  Verreweg de meeste ‘ontwikkelingshulp’ gaat naar de Palestijnen, twee miljard dollar per jaar. Dat geld wordt gebruikt om mensen opgesloten te houden in kampen en om de riante Palestijnse staatssalarissen aan Jodenmoordenaars te betalen.
  Waanzinnig.

  • Jaap Aap

   Een schandalige misleidende reactie. Te verwachten van Likoed Nederland die liever de oorlogsmisdaden gepleegd in opdracht van de leider van Likoed Israel goed praat en door propaganda met de mantel der liefde bedekt.

   Ik zal maar niet vragen hoe @LikoedNederland:disqus aan de onzin komt want dit cijfer is niet te onderbouwen. Vertrouwd er blijkbaar op dat mensen hun kul voor zoete koek slikken. Te verwachten van de fanclub van arabierenmoordenaars, landdieven en Apartheidsfascisten.

   (in antwoord op Likoed Nederland)
   • Bart

    Per inwoner denk ik dat dit feitelijk klopt! Zijn er landen die meer ontwikkelingshulp per inwoner krijgen dan?

    (in antwoord op Jaap Aap)
    • Jaap Aap

     Wat leuter je nu over “per inwoner”? Er staat dat de Palestijnen 2 miljard Dollar !!!!! ontvangen per jaar.

     Waar zie jij in de leugenachtige reactie zonder enige onderbouwing van Likoed, iets over een bedrag per inwoner? Als Likoed gelijk had dan zou rond 50% van het budget (€3,8 miljard in 2015) dat Nederland uitgeeft aan internationale hulp, naar de Palestijnen gaan. Ik zou zeggen, zoek de cijfers (Min van Buitenlandse Zaken) er even bij. Niet moeilijk te vinden dat Likoed liegt en dus geen haar beter is dan haar moordzuchtige moederorganisatie in Israël.

     (in antwoord op Bart)
     • Bart

      Dat staat er, maar doet niets af van het feit dat Palestijnen buitengewoon ontwikkelingshulp krijgen zonder er iets fatsoenlijks mee te doen. Je Israëlhaat zit diep getuige de vele krachttermen die je nodig hebt om je stelling te onderbouwen. Een trekje wat je wel vaker bij antisemieten tegenkomt.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jaap Aap

      Leker makkelijk om kritiek op Israël weg te zetten als antisemitisme. Ik heb het heel expliciet over de staat Israël en haar verdwaasde extreem-rechts radicale religieuze regering.

      En als de Palestijnen al zoveel hulp ontvangen dan is dat slechts noodzakelijk omdat Israël elke vorm van vooruitgang elke paar jaar weer plat bombardeert. Denk bijvoorbeeld aan de haven die was aangelegd met steun vanuit Nederland. Maar leg de schuld voor dit gebrek aan vooruitgang vooral niet op de stoep van de daders, de IDF.

      Of denk aan de economische blokkade van Gaza en de Westoever. Niets kan deze gebieden in of uit zonder door Israël te passeren. Het land dat meer tegenhoud dan door laat. Of de weigeringen van Israël om de belastingen af te ragen die het int voor de Palestijnen, zoals vastgelegd in een overeenkomst tussen de staat Israël en de Palestijnse Autoriteit.

      Mijn afkeer van Israël heeft niet met antisemitisme van doen maar alles met onrecht.

      (in antwoord op Bart)
     • Bart

      Als je werkelijk tegen onrecht bent kun je beter tekeer gaan tegen de diverse Arabische dictaturen in de regio.

      (in antwoord op Jaap Aap)
 5. Wihmstra

  Het is en blijft een schande dat Nederland zich onder de internationaal afgesproken 0,7 procent BNP bevindt. Hopelijk zal een volgend kabinet deze smet op het Nederlands blazoen wegnemen.

 6. disqus_RinSh7fPr4

  Gezien de resultaten die ontwikkelingshulp de afgelopen 50 jaar gesorteerd heeft, willen de landen uit dit lijstje kennelijk dat ontwikkelingslanden zich niet ontwikkelen.

Reacties niet toegestaan