90% van alle chemische wapens vernietigd

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag heeft verklaard dat 90% van alle chemische wapens op aarde is vernietigd. Het gaat om onder andere chemicaliën die gebruikt worden bij de productie van het zenuwgas Sarin en om mosterdgas. De OPCW spreekt van een belangrijke mijlpaal. Chemische wapens werden voor het eerst op grote schaal gebruikt in Ieper (België) tijdens de Eerste Wereldoorlog in april 1915. Sinds 1997 ratificeerden 190 landen een verdrag om chemische wapens voorgoed uit te bannen. Egypte, Israël, Noor-Korea en Zuid-Sudan weigerden het verdrag te tekenen. Naar verluidt zouden op dit moment Myanmar en Angola overwegen en bereid zijn te ratificeren. De 90% die vernietigd is komt volgens de OPCW neer op ongeveer 65.000 ton, voornamelijk van de VS en van Rusland. Daar zit ook 1300 ton aan chemische wapens afkomstig uit Syrië bij. Men verwacht rond 2023 alles te hebben verwijderd en klaar te zijn. Dan zijn ook alle voorraden die aangelegd waren tijdens de Koude Oorlog weg. De OPCW kreeg in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede. De organisatie hoopt erop dat nu men zo ver is, er nergens in de wereld opnieuw chemische wapens zullen worden vervaardigd. Directeur Ahmet Uzumcu zei dat hij wil dat toekomstige generaties diplomaten en wetenschappers beseffen hoe makkelijk chemische producten verkeerd kunnen worden gebruikt.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. bladvoormijnmond

  Laat ik daar nu niets van geloven!

 2. kwikfit

  Eerlijk?

 3. FritsB

  Het rare in dit streven is dat effectieve wapens dus niet gebruikt mogen worden. Chemische wapens zijn onsympathiek, om het zo maar eens uit te drukken, maar vernietigen niet de hele omgeving. Militaire kogels moeten spitse punten hebben want o ho, de vijand mocht er eens ineens door gedood worden (wat bij de jacht een normale eis is). Atoomwapen? Bah nee, vooral die neutronendingen niet. Zijn wij als mensen zo verknocht aan wapens die net niet doen waar ze voor bedoeld zijn?
  Enne, van die 90% geloof ik niets. Er liggen gegarandeerd nog enorme voorraden in met name de VS en Rusland. Die citeren met instemming de reclameleus van de Mediamarkt.

 4. Twan

  Uhu…

 5. quikfit

  Chemisch is zo 1980 en afhankelijk van wind….er is ondertussen veel betere shit….

Reacties niet toegestaan