Belgische militairen krijgen pak van 125.000 euro

Het Belgische ministerie van Defensie wil haar militairen 'de 21ste eeuw binnenloodsen' met een zogenaamd 'smart vest'. En dat mag een lieve duit kosten. Per vest betaalt Defensie 125.000 euro. Maar dan heb je wel een outfit met een ingebouwde tablet en zelfs gps. Reuzemodern dus. De eerste 40 vesten zijn al besteld. Tegen 2019 moeten 4.500 soldaten zijn uitgerust met zo'n hypermodern jasje dat allerlei geavanceerde communicatietechnologie bevat. Behalve een tablet die System Man Machine Interface wordt genoemd, en gps, zitten er in het pak ook een headset, een radio via satelliet, een harde schijf, een munitievoorraad en extra batterijen. Deze batterijen gaan 48 uur mee, maar dat is geen probleem voor de moderne militairen. Het pak wekt namelijk energie op via een compacte dieselgenerator. Het Nederlandse ­bedrijf Thales gaat de pakken maken. In totaal wordt er 5 miljoen euro uitgetrokken voor de vesten. In België vraagt men zich af waarom ze precies zoveel moeten kosten. Soldaten krijgen pak van 125.000 euro

Bron(nen):   Newsmonkey  Nieuwsblad    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Vaag verhaal. He Belgische defensiebudget is zowat kleiner dan dat van Lichtenstein, en dan zou er geld zijn voor dit soort spul?
  En wat is er bijzonder aan een tablet met GPS? De eerste de beste smartphone van 100,- doet dat ook, en een waterdicht kastje koop je op e-bay nieuw uit China voor 20,-.

  • Calhoun84

   Zo’n tablet moet wel hufetrproof zijn natuurlijk. Die smartphone gaat niet lang mee op het slagveld in ieder geval. Daarnaast maakt dat apparaat deel uit van een systeem waar meer op aangesloten is, daarom moet de verbinding ook veilig tot stand worden gebracht. Vergeleken met de huidige uitrusting een goede verbetering en een goede investering. Nederland koopt overigens hetzelfde pakket aangezien de Benelux dit gezamenlijk gaat inkopen.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 2. kwikfit

  Dit is een Belgenmop 🙂

  • bladvoormijnmond

   Schrijf geen onzin als je geen verstand van zaken hebt.

   Het deelproject smart vest nadert daarentegen haar eindstadium. Na het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst op 6 april 2011 zijn ook België en Luxemburg bij dit deelproject betrokken. De eisen die voortkomen uit het Belgian Soldier Transformation (BEST) programma en het Cooperative Modernisation Program of the Army for a Soldier System (COMPASS) van Luxemburg worden sindsdien ook meegewogen in de kandidatenvergelijking. Afgesproken is dat Nederland namens de partner landen een contract zal sluiten.
   Volgens de huidige planning zal Nederland als lead customer straks 5.500 smart vests afnemen om militairen van gevechtseenheden waarbij te voet of uitgestegen wordt opgetreden, mee uit te rusten. Echter, speciale eenheden van het Korps Commandotroepen (KCT) en de Maritieme Special Operations Forces (MARSOF) van het Korps Mariniers maken hiervan geen deel uit. Op haar beurt zal België 4.500 stuks bestellen en Luxemburg enige honderden.

   bron defensie

   (in antwoord op kwikfit)
   • kwikfit

    De fabrikant lacht zich echter wel een bult.
    125.000 euro per stuk en ze kopen het ook nog hahaha

    (in antwoord op bladvoormijnmond)
    • Pim

     Een flinke EMP op je opponent afvuren , en ze rennen rond als kip zonder kop

     (in antwoord op kwikfit)
 3. Ko Herent

  En nou maar hopen dat het werkt en heel blijft.

Reacties niet toegestaan