3 manieren om uitstelgedrag te voorkomen

Kattenfilmpjes, social media, het huishouden, er zijn genoeg dingen te verzinnen die leuker zijn, dan de taak die voor je ligt. En toch moet dat werk af. Daarom hieronder 3 wetenschappelijk onderbouwde strategieën, die voorkomen dat je maar blijft uitstellen.

Volgens een studie die recentelijk is gepubliceerd in de Journal of Consumer Research delen mensen tijd in twee categorieën in: het heden en de toekomst. Als we een deadline categoriseren als 'in het heden', dan gaan we aan de slag. Besluiten we dat een taak in de toekomst pas af hoeft, dan blijven we hem eindeloos uitstellen. Dat kun je oplossen door een deel van de taak of het doel naar het heden te verplaatsen.

1. Deel doelen op in behapbare stukken Als je alleen maar naar het hoofddoel kijkt, dat nog ver in de toekomst ligt en moeilijk te bereiken is, ben je snel geneigd je plan op de lange baan te schuiven. Stel dus beter haalbare subdoelen. Probeer bijvoorbeeld 2 kilo af te vallen en streef niet direct naar 20 kilo.

2. Stel deadlines voor de korte termijn Als de deadline nog jaren duurt, kom je eerder in actie wanneer je voor de kortere termijn deadlines stelt. Zeg niet 'ik wil over twee jaar een boek hebben geschreven', maar 'ik wil over een maand het eerste hoofdstuk af hebben' en nog beter: 'morgen moet de eerste bladzijde klaar zijn'.

3. Verander abstracte ideeën in een concreet actieplan Als een doel te abstract is, word je inactief. Je weet immers niet precies hoe je moet beginnen. Maak dus een concreet stappenplan en begin met het uitvoeren van de eerste stap. Denk dus niet 'ik wil gezonder worden', maar 'ik ga elke dag een half uur bewegen.'

Bron(nen):   Huffington Post