‘Ontslag seksistische hoogleraar toont groter probleem aan’

'Als er vrouwen in het laboratorium zijn, kunnen er drie dingen gebeuren. Óf je wordt verliefd op hen, óf zij worden verliefd op jou, of je geeft ze kritiek en ze gaan huilen' - deze uitspraak van de Britse biochemicus Tim Hunt (72) van de University College in Londen kostte de man zijn baan. De Nobelprijswinnaar en expert op het gebied van celdeling werd ontslagen na een storm van kritiek en nadat de universiteit zich van de uitspraken distantieerde. Volgens Ineke Sluiter, hoogleraar aan de universiteit Leiden, tonen zijn uitspraken een groter probleem aan.

Sluiter vindt het ontslag te ver gaan, zegt ze, 'maar ik ben blij dat deze ouderwetse meneer begrijpt dat hij een verschrikkelijke misser heeft gemaakt. Juist een Nobelprijswinnaar zou moeten beseffen dat hij een voorbeeldfunctie heeft. De uitspraak van Hunt is exemplarisch voor een dieper geworteld probleem.' De hoogleraar Griekse literatuur en Letterkunde lanceerde onlangs het platform Athena's Angels. Met het platform wil zij samen met collega's opkomen voor de gelijke behandeling van vrouwen in de wetenschap. Hogerop de universitaire carrièreladder gaat de emancipatie maar langzaam: In Nederlands is maar 15% van de hoogleraren vrouw, terwijl de verhouding onder studenten 50-50 is.

Op de website worden vrouwonvriendelijke ervaringen verzameld. Zo zijn er al inzendingen die reppen van telefoonlijsten waarop van de vrouwelijke hoogleraren alleen de voor- en achternaam worden genoemd, maar van de mannelijke hoogleraren ook de academische titels. Een andere inzending betreft de hal van het gebouw van het Ministerie van Onderwijs in Den Haag. Alle 'kopstukken' van alle Nederlandse Nobelprijswinnaars hangen daar. Maar het zijn alleen maar mannen. 'Zo worden de medewerkers er elke dag aan herinnerd wat het wetenschappelijk ideaal is.'

Bron(nen):   De Morgen