Ruim helft Grieken voor euro-akkoord

De jongste deal met schuldeisers is een noodzakelijk kwaad volgens veel Grieken. In een dinsdag gepubliceerde opiniepeiling voor de krant To Vima stelt 51,5 procent dat de omstreden overeenkomst van afgelopen maandag positief is. Maar liefst 70 procent van de ondervraagden denkt dat het parlement maatregelen uit de overeenkomst woensdag moet goedkeuren.

Premier Alexis Tsipras die het akkoord van de overige eurolanden kreeg voorgeschoteld, zei in een tv-programma dinsdagavond niet in deze deal te geloven, maar die toch uit te moeten voeren. In de opiniepeiling steunt 58,8 procent van de ondervraagden Tsipras.

In eigen gelederen heerst woede over het feit dat Tsipras nu het beleid voert dat hij in de verkiezingen beloofde af te schaffen. Laat op woensdagavond stemt het parlement in Athene over de eerste pijnlijke maatregelen die in ruil voor extra noodkrediet genomen moet worden. Tsipras zou onder zijn eigen 149 parlementariërs mogelijk al dertig tegenstanders tellen. Maar de centrumrechtse oppositie schiet de premier naar verwachting met ruim voldoende stemmen te hulp.