Nabestaanden herdenken slachtoffers MH17

Zo'n 1600 nabestaanden zijn vrijdagmiddag bijeen in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein om hun omgekomen geliefden bij de vliegramp met de MH17, precies een jaar geleden, te herdenken. De bijeenkomst begon om 14.00 uur.

De Stichting Vliegramp MH17 heeft de besloten herdenking georganiseerd en de nabestaanden, onder wie ook enkele uit andere landen, hebben het programma zelf samengesteld. Zo worden de namen van alle slachtoffers voorgelezen, wordt er gesproken en klinkt er muziek.

Premier Mark Rutte spreekt de aanwezigen aan het begin kort toe. Namens het kabinet zijn verder de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in Nieuwegein.

Bij de vliegramp kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en stortte neer boven het oosten van de Oekraïne. In het hele land hangt vrijdag de vlag halfstok.