‘Levendige discussie’ over Zwarte Piet bij VN

Zwarte Piet speelde woensdag een prominente rol bij de bijeenkomst van het VN-comité dat optreedt tegen rassendiscriminatie en de Nederlandse delegatie. In Genève liepen de meningen bij de leden van het comité (CERD) nogal uiteen en was sprake van een 'gemengde discussie', aldus mensen die de gesprekken bijwoonden. Volgende week vrijdag komt de VN-commissie met aanbevelingen voor Nederland op het gebied van rassendiscriminatie.

In Zwitserland ging het dinsdag en woensdag ook over onder meer arbeidsmarktdiscriminatie en de rol van lokale overheden bij de aanpak van discriminatie. Nederland en de andere landen van de VN worden eens in de vier jaar 'beoordeeld'.

Het Belgische VN-comitélid Marc Bossuyt vertelde zijn toehoorders dat het sinterklaasfeest een onschuldige jeugdtraditie is en niets met kolonialisme en slavernij te maken heeft. Andere leden gaven weer aan dat het niet gaat om de oorsprong van het feest, maar dat het belangrijk is hoe de mensen het nu ervaren.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. al

  in dat geval. ik ervaar het als zeer storend dat we elk jaar deze discussie weer opnieuw moeten voeren! het is en blijft een zwarte piet. Bevalt je dit niet, emigreer naar je eigen land en ga daar de boel opstoken om niets….

 2. disqus_RinSh7fPr4

  Moderne slavernij in landen als Qatar en Saudi-Arabië zijn helaas onbesproken gebleven, maar dat is voor een nutteloze geldverslindende organisatie als de VN geen enkel probleem, sterker nog:

  http://www.nujij.nl/politiek/kampioen-mensenrechtenschender-saudi-arabia-wil.32323244.lynkx

  • kwikfit

   Daar dacht ik ook aan.Help eerst de vandaag de dag bestaande slavernij in b.v. de cacao-industrie en kledingindustrie de wereld uit. Is dat geregeld kan je je alsnog druk gaan maken over een Nederlands cultuur dingetje.

   (in antwoord op disqus_RinSh7fPr4)
 3. Dead Silence

  Och…en links WIK vindt dat superinteressant.

 4. Drevel

  @Dead Silence Wat ben jij dom zeg

 5. biker henk

  De wereld staat in brand en de VN maakt zich druk over zwarte piet. Dit geeft overduidelijk de waarde aan die we mogen/moeten hechten aan de VN.

 6. jantje

  “, maar dat het belangrijk is hoe de mensen het nu ervaren.”
  Dus als er een paar mensen ergens problemen mee hebben dan moet iedereen daarvoor aan de kant?
  Dan krijgen we een hele rare wereld.

 7. Fritzy von Popsicle

  Waar bemoeit die VN zich mee, Zwarte Piet blijft bij ons gewoon Zwart, rode lippen en draagt Gouden Oorbellen! Daar gaat niemand iets aan veranderen!

Reacties niet toegestaan