Helden uit Thalys zijn ‘opgelucht en trots’

Drie mannen die betrokken waren bij de overmeestering van de 26-jarige man die vrijdag in de Thalys een aanslag wilde plegen, hebben op een persconferentie in Arras hun verhaal gedaan. (zie ook video onderaan) Het gaat om een Amerikaanse student, een Amerikaanse militair en een Britse zakenreiziger.De drie zeggen dat ze opgelucht en trots zijn dat de terrorist door hun tussenkomst geen bloedbad heeft kunnen aanrichten. Ze hebben van de burgemeester van Arras een medaille gekregen. De mannen zaten in hetzelfde eersteklasrijtuig van de Thalys, toen ze plotseling een conducteur zagen rennen, zo meldt Reuters. 'Dat was na het eerste schot', zegt Chris Norman, een 62-jarige Britse consultant. 'Ik keek op en zag een man met een AK-47, of in elk geval een soort van machinegeweer', zei hij. 'Hij zou echt een bloedbad hebben aangericht, daarover is geen twijfel mogelijk.' Alek Skarlatos, een 22-jarige militair van de Amerikaanse National Guard uit Oregon, vertelde dat zijn vriend gewond raakte tijdens de worsteling met de schutter. Uiteindelijk kregen ze de aanvaller onder controle. 'Ik ben net vorige maand teruggekeerd uit Afghanistan. Dit was mijn vakantie', aldus Skarlatos. Een tweede Amerikaanse militair, met de naam Spencer, raakte bij de actie in de Thalys gewond en kon niet bij de geïmproviseerde persconferentie aanwezig zijn. Hij ligt in het ziekenhuis, maar volgens zijn collega gaat het goed met hem, zo meldt de NOS. 'We bonden de schutter vast, maar toen pakte hij ineens een mesje en begon hij te steken', zegt Norman. Daarbij raakte Spencer gewond. De mannen krijgen van alle kanten lof toegezwaaid voor hun optreden. President Obama spreekt van een heldendaad en de Franse minister Cazeneuve zegt dat ze waarschijnlijk de levens van veel mensen hebben gered.  

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. disqus_RinSh7fPr4

  Het parool heeft inmiddels journalisten heen gestuurd om het echte verhaal te achterhalen.

 2. quikfit

  Weer een mooi stukje ”niet westerse cultuur”….

 3. Burgermans

  God zegene de Verenigde Staten van Amerika die ons na al die jaren nog steeds beschermen tegen Barbarijse moslimterreur!

  • quikfit

   Die zijn juist de hoofdoorzaak ervan….

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Niet echt. Vrijwel alle terreuraanslagen in de wereld worden door Moslims gepleegd en niet door Amerikanen. Terreur is de ultieme consequentie van de Islam.

    (in antwoord op quikfit)
 4. Dead Silence

  Jammer dat ze dit stuk vreten niet met zijn eigen wapen naar het hiernamaals hebben geholpen.

Reacties niet toegestaan