Fijne wapenwetgeving: inmiddels elke dag een schietpartij in de VS

Op 26 augustus stond de teller in de VS op 247 mass shootings in de 238 dagen van 2015. Meer dan één per dag dus. De discussie over nieuwe wapenwetten laait weer op. Gaat er dan eindelijk wat veranderen? Waarschijnlijk niet. Gisteren was het een drukke dag wat schietpartijen betreft. Niet alleen was er de aanslag op de tv-verslaggevers, nog geen drie uur eerder werden vier mensen neergeschoten in Minneapolis, zo bleek uit gegevens van de Mass Shooting Tracker. Deze online tool houdt alle schietpartijen in de VS bij. Een mass shooting wordt gedefinieerd als een schietpartij waarbij minstens vier mensen worden neergeschoten. Daarin verschilt de definitie van die van de FBI, die pas van een mass shooting spreekt als er vier mensen zijn omgekomen. Dat klopt volgens de makers van de tool niet. ''Wat de media een mass shooting noemen, kun je beter omschrijven als een massamoord.'' Na de schietpartij in Virginia riep Hillary Clinton op tot actie. ''We moeten iets doen aan het geweld in Amerika. Er is zoveel bewijs dat als wapens niet zo makkelijk te krijgen zouden zijn en er goed antecentenonderzoek zou worden gedaan, een bloedbad als dit had kunnen worden voorkomen.'' Hieronder het aantal doden door vuurwapens per 100.000 mensen. gun deaths state map    

Bron(nen):   Business Insider      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jaap Aap

  En waarom alleen naar “mass shootings” kijken, ongeacht welke definitie je aanhangt? Tel daarbij op de doden en gewonden als gevolg van schietpartijen met minder dan 4 slachtoffers EN de moorden gepleegd door de politie in de VS.

  Pas dan wordt duidelijk dat de VS een enorm wapenprobleem heeft.

  • Har Davids

   Is het niet een mensenprobleem? Het lijkt er op dat bijna niemand 100% met een wapen toevertrouwd kan worden. Bij de aanschaf is er misschien niets aan de hand, maar er is geen garantie dat iemand nooit eens door het lint zal gaan.

   (in antwoord op Jaap Aap)
   • Burgermans

    Het probleem is nog veel schrijnender: een minderheid van de Amerikaanse mensen is verantwoordelijk voor de meerderheid van de moorden.

    (in antwoord op Har Davids)
    • Blorg

     Zou nogal raar zijn moest het omgekeerd zijn , niet ? 😀

     (in antwoord op Burgermans)
    • harrr

     Zo worden ook 99% van de ongevallen veroorzaakt door mensen die geen druppel alcohol op hebben..
     Nuchter rijden zou verboden moeten worden 😉

     (in antwoord op Burgermans)
   • Blorg

    Nou en? Als je met een mes door het lint gaat, ben je ook dood heur.

    (in antwoord op Har Davids)
 2. jantje

  In de VS wonen 300 miljoen mensen, in Nederland 16,5 miljoen da’s ruwweg 1 o 18.
  als je ziet hoeveel schietpartijen er in Nederland zijn, ondanks de zeer strenge wapenwet, zal het elkaar niet veel ontlopen. Alleen hier weet je 1 ding zeker: Alleen misdadigers hebben hier wapens. De gewone man heeft geen schijn van kans. In de VS kan de gewone man zichzelf tenminste verdedigen tegen criminelen.

  • Jaap Aap

   “zal het elkaar niet veel ontlopen”….

   Ik zou mijn huiswerk maar eens doen voor je dergelijke onzin schrijft en niet reageren vanuit je onderbuik. Dit is namelijk dommigheid van het allerhoogste niveau.

   (in antwoord op jantje)
 3. Burgermans

  Zonder wapenwetgeving waren er misschien wel twee schietpartijen per dag in Amerika.

  Wat een logica van lik-mijn-vestje weer…

Reacties niet toegestaan