Jihadisten blijven Nederland uitreizen

Jihadisten weten nog steeds Nederland uit te reizen naar het strijdgebied in Syrië en Irak. Dit ondanks pogingen van de Nederlandse autoriteiten om dit te voorkomen. Het gaat gemiddeld om zo'n vijf mensen per maand, staat in het geactualiseerde dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof.

Het dreigingsbeeld meldt dat tot 1 augustus uit Nederland ongeveer 210 mensen zijn vertrokken. Het aantal terugkeerders ligt op circa 35. Het aantal gesneuvelde strijders uit Nederland is zeer waarschijnlijk 38. In totaal zijn er nu ongeveer 130 strijders uit Nederland in Syrië en Irak.

De Nederlandse Syriëganger met de strijdnaam Abu Muhammad al-Hollandi zou in augustus zijn omgekomen in Aleppo in Syrië. Vorig jaar kwam hij in het nieuws met een video waarin hij vanuit Syrië moslims in Nederland opriep om ,,een stevige, sterke daad'' te verrichten tegen de Nederlandse overheid omdat die Amerika steunt.

Hoewel van teruggekeerde jihadisten een potentiële gevaar uitgaat, lijkt er bij de meeste Nederlandse terugkeerders geen sprake te zijn van een dreiging van geweld. ,,In de eerste helft van dit jaar was er overigens geen sprake van terugkeerders'', constateert Schoof. ,,Mogelijk komt dit omdat het moeilijk is om toestemming te krijgen om 'het kalifaat' te verlaten en de mogelijke strafrechtelijke vervolging in Nederland die afschrikkend werkt.''