‘Hij was een beetje dom’ was ingestudeerd

Topambtenaar van het ministerie van Algemene Zaken Wim Kuijken blijkt koningin Máxima de zin 'hij was een beetje dom' aangereikt te hebben tijdens een oefengesprek voorafgaande aan het interview in 2001 over haar verloving met koning Willem-Alexander. Dat zei hij in het programma Andere Tijden. 'Het kwam toch spontaan over', aldus Kuijken in de uitzending. Wim Kok, over wiens regeerperiode de aflevering ging, verklaarde al dat er 'niets aan het toeval werd overgelaten'. Kuijken had bijna alles voorbereid en met het stel geoefend met een buitenlandse cameraploeg. 'Ik herinner me dat we een paar sessies hebben gehouden in Scheveningen - bovenin een hotel met mooi uitzicht op zee - om alles door te spreken wat ze moesten doen om het gesprek te laten slagen'. De zin 'hij was een beetje dom', betrof de actie van Willem Alexander die tijdens een persontmoeting in New York verwees naar een ingezonden brief in een Argentijnse krant. De brief pleitte Máxima's vader Jorge Zorreguita vrij van een kwalijke rol tijdens het Videla-regime, maar de brief was geschreven door de Argentijnse dictator zelf, niet bepaald een betrouwbare bron.

Bron(nen):   AD      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Boven Jan

  Ingestudeerd? Joh! Alles rond het koningshuis is geregisseerd, en het klootjesvolk maar roepen dat ze zo heerlijk spontaan zijn.

 2. Burgermans

  Nederland mag zijn handjes dichtknijpen met zo’n professioneel koningshuis. Lang leve onze schitterende monarchie en het huis van Oranje!

  • AvdB

   Monarchen-likkerij wordt dit ook wel genoemd. Tenzij het cynisch is bedoeld….?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Integendeel, Zijne Majesteit is mijns inziens veruit het beste staatshoofd van heel Europa.

    (in antwoord op AvdB)
    • Boven Jan

     Je vergeet even voor het gemak dat hij een pop is die namens de regering spreekt. Het bedrijfsleven lobbyt bij de minister, de minister geeft de orders door. Op eigen houtje doet, kan en mag Willem niets. Geeft op zich niets, het functioneert. Maar het zou natuurlijk mooi zijn als vazallen zoals jij dit ook erkennen in plaats van het koningshuis krediet geven voor het werk dat anderen doen.

     (in antwoord op Burgermans)
 3. rearden

  Ik was er altijd al zeker van dat deze opmerking gewoon ingestudeerd was. Maar het domme oranjevee slikt zo’n geregisseerde poppenkast natuurlijk voor zoete koek.

Reacties niet toegestaan