Ex-leden vertellen over Scientology: ‘Een ton voor een hoger bewustzijn’

Dagblad Trouw heeft maandenlang gepraat met een aantal ex-leden van de Scientology Kerk, de bekende sekte van Ron Hubbard met een afdeling in Amsterdam. Het is een gesloten bolwerk waarin moeilijk valt binnen te dringen. Uit deel 1 van een tweeluik komt het schrijnende beeld naar voren van de volgeling die met allerlei beloftes over een gelukkiger leven de club wordt ingezogen, om er bijna niet meer uit te kunnen ontsnappen. Kreeg een man in 1993 te horen dat hij zich door het volgen van een cursus kon ontpoppen tot een 'supermens zonder zorgen', een paar maanden later bleek dat dit veel geld zou gaan kosten. Het zou tienduizenden gaan kosten, of misschien wel een ton. Omdat zijn geestelijke vrijheid hem veel waard was, trok hij zijn portemonnee. Na verloop van tijd had hij inderdaad een ton schuld, in guldens. Hij was wel veel opgeschoten: Door middel van therapiesessies, 'auditing', was hij steeds verder gekomen om 'clear' te worden, schoon van negatieve herinneringen. Hij kreeg er geen 'absoluut geheugen' van, zoals Ron Hubbard over de 'clear'-staat had beloofd, maar hij voelde zich wel beter. 'Een fantastisch gevoel'. En 'clears' verdienen meer, dus over zijn bankrekening hoefde hij zich geen zorgen te maken. Maar er schuurde iets. De cursusprijzen, het feit dat vele sekteleden grote schulden hadden, de druk. 'De kerk had altijd geld nodig. In het begin probeerde ik om me er niet druk over te maken. Maar uiteindelijk moest je toch steeds op je hoede zijn. Als ik in de kerk was, klampten stafleden me aan. Als ik thuis was, werd ik gebeld. Minstens één keer per week.' Uiteindelijk is de man uitgetreden. Dat kostte hem zijn reputatie, want hij werd meteen geëxcommuniceerd. Niemand van de Kerk mocht nog contact met hem opnemen. De man kan er nu wel om lachen: 'Typisch Scientology'. Meer bij Trouw.

Bron(nen):   Trouw      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Als mensen zo dom zijn om in Scientology en ruimtemannetjes te geloven verdienen ze het om opgelicht te worden.

  • Stomme Prutser

   Het probleem is dat net als bij andere religiën, tenzij je er van geboorte af aan in geïndoctrineerd bent geworden, de meest bizarre onzin pas later aan de orde komt. Je begint met het inwerken op onzekerheden, ze overtuigen dat ze in de problemen zitten. Dat is makkelijk want bijna iedereen heeft wel wat waar je op in kunt hakken. Dan doe je de belofte dat je een einde aan hun problemen kunt maken. Jouw specifieke religie is hun redding. Daarna volgt een periode van love-bombing en het isoleren van nuchtere en kritische mensen uit je omgeving, en pas veel later komt, gefaseerd, de aperte onzin dat in stapjes moet worden geslikt tot uiteindelijk de Xenu uit de mouw komt. Daarna hoeft je niks meer wijsgemaakt te worden wat je niet uit jezelf al doet.

   Scientology is dan zo opgezet dat je daadwerkelijk ook fases moet doorlopen die je heel veel geld kosten en je hebt jezelf afgezonderd van kritische geluiden en omgeven met gelovigen. Je bent dan ook ontvankelijk voor drang en dreiging als motivator. De groteske flauwekul krijgen de gelovigen pas te horen in fase 3, of Operating Thetan III

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Harrie Vangangelt

  Wat die mensen doen moeten ze zelf weten en wie hier in trapt kan hier maar een de schuld van geven. Het trieste is echter dat, zo gauw je ergens de titel ‘kerk’ op plakt, dat je dan met heel veel weg blijkt te kunnen komen.

Reacties niet toegestaan