De perfecte slaapkamertemperatuur

Het welbekende dilemma in de slaapkamer, moet het raam open of dicht, de verwarming aan of uit en gebruiken we de dikke of de dunne deken. De discussie die in elke slaapkamer wel eens gevoerd wordt. Vrouwen hebben het eerder koud dan mannen, de kans is dan ook groot dat een vrouw de eerste is die vraagt of het raam dicht mag op kantoor. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Maastricht wordt in de meeste kantoren een warmtemodel gebruikt dat is afgestemd op de behoeften van een 40-jarige man met een gewicht van 72 kilo. Vrouwen hebben echter een lagere verbranding en produceren daardoor minder lichaamswarmte. Hierdoor zitten zij er al snel met een trui bij, terwijl de mannen de temperatuur helemaal prima vinden. En zo werkt het ook thuis in de slaapkamer, waar het zelfs nog lastiger is om een gulden middenweg te vinden tussen de bibberende vrouw en zwetende man. Volgens neurowetenschapper Dr. Rachel Salas van de Johns Hopkins Universiteit is de perfecte slaapkamertemperatuur 18 graden Celsius. Tijdens de nacht zakt de lichaamstemperatuur en aan het einde van de slaapcyclus stijgt deze weer. Het is daarom belangrijk om de temperatuur in de slaapkamer laag te houden, zo help je het lichaam met deze natuurlijke cyclus. Een warme slaapkamertemperatuur kan dit proces verstoren en ervoor zorgen dat je de hele nacht wakker ligt. Bovendien kan het een hoop geld besparen en is het beter voor het milieu om de thermostaat wat lager te zetten ’s nachts.

Bron(nen):   Women's Health Magazine      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jaap Aap

  De thermostaat wat lager te zetten ’s nachts? Gewoon de kachel helemaal niet aan zetten. Nog beter voor het milieu en je bankrekening.

  Als je het koud hebt neem dan eerst een dikker dekbed trek een warme pyjama aan of doe het slaapkamerraam dicht (zolang als er maar voldoende luchtcirculatie is). Maar en slaapkamertemperatuur van 18 graden is mij veel te hoog. Daarin kan ik niet slapen.

  • Dead Silence

   Ik ook niet. Dan lig ik op mijn dekens. Net boven het vriespunt is lekker. Raam open ook nog.

   (in antwoord op Jaap Aap)
  • Floris Vrijdag

   en als jij (of zij) het koud krijgt: gewoon meer neuqen…

   (in antwoord op Jaap Aap)

Reacties niet toegestaan