Vier redenen waarom IS-strijders de terreurgroep verlaten

Honderden IS-strijders hebben inmiddels de terreurgroep verlaten of daar een poging toegedaan, concluderen onderzoekers. ''Hun verhalen kunnen cruciaal zijn om de propaganda te ontkrachten en leugens bloot te leggen,'' stelt terrorisme-expert Peter R. Neumann van het Londense King's College. Hij analyseerde 58 getuigenissen en komt tot vier redenen waarom een groeiend aantal strijders IS de rug toekeert. Vlaams opinieblad Knack vatte ze als volgt samen: Doel van de oorlog ''Volgens de overlopers lijkt het omver werpen van het Assadregime geen prioriteit en doet de IS weinig om de soennitische moslims die door Assad worden aangevallen, te helpen. De meeste aandacht gaat naar ruzies met andere rebellen en de obsessie van de leiders met spionnen en verraders. Daarvoor waren ze niet gekomen,'' aldus Neumann. Gruwelen De IS-strijders die vertrekken, kunnen niet langer tegen de vreselijke misdaden van de terreurgroep. ''Veel overlopers klagen over gruwelijkheden, moorden op onschuldige burgers en executies van strijders door hun eigen commandanten,'' aldus Neumann. Corruptie De oud-strijders hekelen de privileges die worden gegeven aan buitenlanders. Ze vinden dat in strijd met de ideologie van de organisatie en met de islam. Één voormalige strijder, die wc's moest schoonmaken vertelde: ''Dit is geen heilige oorlog.'' Saai Voor veel weglopers bleek de realiteit anders dan verwacht. Neumann: ''Hun ervaringen kwamen niet overeen met hun verwachtingen van actie en heldendaden. Een van hen noemde zijn taken saai.''    

Bron(nen):   Knack      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ko Herent

  Oftewel, het zijn perverse lafhartige flikkers zonder karakter.

  • Floris Vrijdag

   lijkt me stug dat er veel flikkers tussen zitten – die hebben ze toch allemaal al van de minaret geflikkerd?

   (in antwoord op Ko Herent)
   • Ko Herent

    Ik heb gelezen dat de nieuwkomers uit het westen stuk voor stuk verkracht worden door de leider en handlangers.

    (in antwoord op Floris Vrijdag)
 2. Blargh

  “Één voormalige strijder, die wc’s moest schoonmaken vertelde: ”Dit is geen heilige oorlog.””
  Holy shit ?

 3. Boven Jan

  Allemaal zijn ze dus gedesillusioneerd door IS, niet door het idee van de ‘heilige strijd’. Dit nieuws zegt meer over deze ‘strijders’ dan over IS.

  “Volgens de overlopers lijkt het omver werpen van het Assadregime geen prioriteit”.

  Dat is al lang niet meer prioriteit maar onderdeel van het grotere doel; het stichten van een kalifaat. Hierin legt de nieuwe dictator (Baghdadi) onder het mom van de sharia zijn wil op.

 4. Ayna

  De auteur van dit stuk kan beter aandacht besteden aan de netto negatieve of positieve aanwas van de IS, i.p.v. zo opzichtig mee te doen met de PC islampropagandistische zoethoudertjeskliek die ons wilt doen geloven dat de IS leegloopt, zonder het te hebben over al die gebrainwashte moslims die van overal richting het kalifaat komen aanwaaien.

  • Blargh

   We moeten hun daden bedekken met de mantel der liefde

   “Islamic State (IS, formerly ISIS/ISIL) defectors should be encouraged to desert the terror group using promises of resettlement, protection and help, the International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence (ICSR) has said.”

   http://www.rt.com/uk/316075-isis-defectors-legal-support/

   (in antwoord op Ayna)
 5. Fritzy von Popsicle

  Het wordt hen te heet onder de voeten!

  • Ko Herent

   De Koerden leren ze wel even wat echt strijden is, let maar op.

   (in antwoord op Fritzy von Popsicle)
   • Fritzy von Popsicle

    De Koerden zijn tenminste dapper, slaan niet op de vlucht, geven zich niet over, en doen wat die laffe Syriërs ook hadden moeten doen!

    (in antwoord op Ko Herent)
    • Chicamo

     Daar heb je gelijk in. Helaas probeert Erdogan dit prachtige volk uit te moorden met goedvinden van de VS en de hele NAVO kliek. Ze hebben nu zelfs een Saoedi hoofd van de VN mensenrechtenraad gemaakt. Waar moeten wij nog in geloven???

     (in antwoord op Fritzy von Popsicle)
 6. Dead Silence

  Nieuwe tactiek. Uitreden en men krijgt vervolgens een warm welkom van de linkschmenschen. Vervolgens dood en verderf zaaien onder de niet-linkschmenschbevolking.

 7. Jaap Aap

  IS zal echt niet volgende week verdwenen zijn. Maar net als ELKE terreurorganisatie in de geschiedenis ontkomt ook IS niet aan haar ineenstorting.

  De getuigenissen van de ex-strijders zal daaraan bijdragen, net als de beelden van gruwelijkheden en misdaden begaan door deze club extremisten en de strijd tegen hen.

  Als de leiding van de eerste generatie vervangen is zal een soort korte wederopstanding plaats vinden voordat de club van het toneel verdwijnt. Wie de geschiedenis van dit soort terroristische organisaties onderzoekt ziet dat ze zonder uitzondering allemaal hetzelfde patroon volgen. Rode Brigades, Rode Leger, RAF, Leger van de Heer, etc. etc.

  Enige uitweg is onderhandelingen maar dat zie ik niet als optie voor deze misdadigers zonder moraal of overtuiging.

Reacties niet toegestaan