Australiërs: vervolging Opstelten om MH17

Nabestaanden van een Australisch slachtoffer van de ramp met vlucht MH17 hebben een verzoek neergelegd om naast de daders en medeplichtigen onder meer oud-minister Ivo Opstelten en oud-staatssecretaris Fred Teeven te vervolgen. Ze hebben dat onlangs gedaan bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Ook andere personen die volgens de ouders ,,nalatig’’ zijn geweest en hebben gefaald bij het uitvoeren van hun taken om passagiers in de burgerluchtvaart te beschermen, moeten worden berecht. De Australische ouders van Fatima Dyczynski hebben dit in hun verzoek geschreven.

Het ICC heeft de ontvangst hiervan bevestigd en beslist later of er een onderzoek wordt geopend of niet.

Nalatigen

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar waarschijnlijk met een raket in Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

Onder de 'nalatigen' vallen in de ogen van de ouders ook onder meer Luis Fronseca de Almeida, regionaal directeur van de Internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) en verschillende directeuren van de Europese luchtverkeersleidingorganisatie Eurocontrol. Onder hen is de Nederlandse luitenant generaal Jac Jansen.

Oekraïne heeft de bevoegdheid van het ICC inmiddels erkend. Daarom mag het strafhof in Den Haag verdachten van betrokkenen van oorlogsmisdaden in Oekraïne berechten.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  tsjakkaaaaaa !!

 2. Jaap Aap

  Ik voorspel dat het ICC mogelijk tot onderzoek over gaat maar dat dit NIET zal leiden tot een aanklacht. Ik kan me voorstellen dat men tot de conclusie komt dat personen of instellingen een inschattingsfout hebben gemaakt (makkelijke conclusie met de luxe van terug kijken) maar dit is niet hetzelfde als nalatigheid.

 3. Burgermans

  Beetje flauw, de echte verantwoordelijke is natuurlijk Poetin die de huurlingen en de wapens heeft geleverd waarmee MH17 is neergehaald, zoveel is nu wel zeker.

  • Jaap Aap

   Je zegt wel dat Poetin verantwoordelijk is en ben dat met je eens. Maar die zekerheid wordt nog altijd niet gedeeld door bijv. het dappere duo uit Noorwegen, Kwikfit en Quikfit. Voor hen is het de EU die de trekker heeft overgehaald, in de persoon van Timmermans.
   Vraag mij ook niet hoe ze daar toe komen…

   (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan