Ophef in de VS over ‘racistisch’ Playmobilpoppetje

Een moeder uit Californië, Ida Lockett, heeft alarm geslagen over een Playmobilpoppetje dat volgens haar racistisch is. Het gaat om de bemanning van een Playmobilepiratenschip, waarvan één lid een voormalige slaaf representeert, compleet met een halsketting. Het speeltje heeft een donkere huidskleur, geen schoenen en een gescheurde broek. Bij de instructies staat vermeld dat je de ketting om de nek van het poppetje kunt klikken. Op Facebook plaatste Lockett een foto van haar huilende 5-jarige zoontje bij het piratenschip. 'Waar gaan ze straks nog meer mee komen?', aldus de moeder. 'Dit is racistisch speelgoed'. Playmobil laat weten dat het bedrijf geen enkele racistische bedoeling heeft met de poppetje: 'Het poppetje moet een piraat voorstellen die eerst slaaf was. Op de verpakking is te zien dat het poppetje geen slaaf of gevangene is maar deel van de bemanning van het schip'. Playmobil benadrukt dat het schip en de bemanning in de context van de 17e eeuw moet worden gezien. Over de ketting werd niets gezegd. De moeder houdt voet bij stuk. 'Je kunt niet volhouden dat deze assecoire iets anders is dan een slavenketting. Je kunt het gewoon Googelen. Zoek het op, het is een slavenketting'. De National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), steunt de vrouw. In een verklaring drongen zij aan op actie. 'Dit is bedroevend. Dit kunnen we niet accepteren. Het speelgoed moet de schappen uit'.    

Bron(nen):   The Guardian      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Zeker verre familie van zeurpiet Quinsy Gario..

  • Fritzy von Popsicle

   Waarschijnlijk uit het zelfde bos ontsnapt, het is speelgoed, en daar zijn alle kinderen blij mee.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. harrr

  heel jammer dat de media dit soort dwazen niet gewoon negeert.

 3. Jos

  Even de getwitterde foto’s bekeken. Ik wil niet weten wat die moeder precies met het arme jochie heeft gedaan om het zo dramatisch aan het huilen te brengen voor de foto. Dat kan niet door ‘t poppetje komen, want het kind kent die context niet.

 4. Allochtoon 2015

  Ik schaam me rot, wat een racisme en haat weer naar alles wat tot een minderheidsgroep hoort, wat een onrecht, en dat in 2015.

 5. Oh_Oh_SarCastro

  Dat jochie moest natuurlijk huilen omdat mama zijn nieuwe cadeau heeft afgenomen om even lekker moeilijk te kunnen doen.

  Maar ja, met een class action lawsuit kan je in een klap binnen lopen. Dus aan de andere kant had je dit kunnen zien aankomen.

 6. Blargh

  Domme moeders, bijna zo erg als moslim moeders oh wacht …

 7. jandan

  als je mening overeenkomt met extreem rechts, dan mag je die mening ventileren…

 8. Parte Zwiet

  Murica.

 9. Jaap Aap

  Racistisch of historisch?

Reacties niet toegestaan