Schade Patricia in VS groot

Orkaan Patricia blijkt uiteindelijk voor miljarden aan schade te hebben aangericht in de VS. Vooral de infrastructuur in de staat Texas had zwaar te lijden onder de storm.

Patricia veroorzaakte zaterdag hevige regenval in Houston, de grootste stad in Texas, met onder meer ondergelopen wegen tot gevolg. Ten noorden van de stad Corsicana ontspoorde een goederentrein. De spoorlijn is op z'n vroegst maandag weer in gebruik.

Op zondag was Louisiana aan de beurt. Daar kwamen door hevig onweer in de wijde omgeving van New Orleans tienduizenden mensen zonder stroom te zitten. Het nationale weerbureau heeft een tornadowaarschuwing afgegeven voor het zuidoosten van Louisiana en de kuststrook van de staat Mississippi. Tot maandagochtend kan het er spoken.

De storm die vrijdag recordkracht naderde dreigde in eerste instantie vooral in Mexico chaos te veroorzaken, het eerste land dat Patricia aandeed. Maar daar viel de schade juist mee. ,,Mexico heeft ongelooflijk veel geluk gehad'', aldus een woordvoerder van de Amerikaanse overheidsorganisatie die zich bezighoudt met schade na overstromingen.

Het was volgens hem ,,opvallend'' dat het centrum van de storm met enkele tientallen kilometers de Mexicaanse toeristenoorden Puerto Vallarta en Manzanillo heeft gemist. ,,De gevolgen waren anders rampzalig geweest voor beide steden''.