Dijsselbloem: land korten dat niet opvangt

Europese lidstaten die niet mee willen meewerken met de opvang van asielzoekers moeten misschien gekort worden op hun subsidies uit Brussel. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maandag in het Libelle Nieuwscafé.

Hij reageerde op de zege van de conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS) in Polen. Die voelt weinig voor de opvang van moslims in het overwegend katholieke land. Eerder ging Warschau wel morrend akkoord met de herverdeling van 160.000 asielzoekers over de lidstaten.

Polen krijgt jaarlijks miljarden euro's steun uit Brussel en daar hoort volgens Dijsselbloem ook iets tegenover te staan. ,,Anders zullen we gewoon dat deel van de begroting dat nu via fondsen bijvoorbeeld naar Polen, Tsjechië en Hongarije gaat misschien moeten benutten om asielopvang in Turkije te gaan betalen.''

27 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  Red Coudewater

  Den Bosch zet 150 psychiatrisch patiënten op straat ten gunste van 800 asielzoekers. Teken mee om dit onmenselijke besluit niet tot uitvoer te laten brengen!

  http://petities.nl/petitie/red-coudewater#.Viyq1bTcnUE.twitter

 2. disqus_RinSh7fPr4

  Chanteren, afpersen en uitknijpen, allemaal kernwaarden uit het handboek van de EU.

 3. Bartje

  Dijsselbloempje begrijpt iets niet.
  De voormalige Oostblok landen zijn ooit bezet geweest door de Ottomanen.
  En die hebben zich nu niet erg voorbeeldig gedragen tov deze volkeren en vooral de vrouwen, mannen werden simpel afgeslacht.
  Resultaat geeft heden dat regeringen nog wel willen meewerken maar het volk niet.
  Daar komt nog bij dat deze voormalige communistische landen GEEN UITKERINGEN kunnen voor arbeidsloze.
  Wel Pensioen/WAO maar dat word persoonlijk bijeen gespaard.
  Al met al zal nu een ieder wel begrijpen waarom deze landen geen arabieren of zwarte mensen opnemen want dat wordt opstand en moord en doodslag.
  Daarnaast woon ik in Polen en zit niet wachten op deze lieden waarvan 99% te lui is dat het aan het werk gaat en dat moeten deze lieden ook nog, BED, BAD, Brood maar hiervoor moet wel bij de overheid gewerkt worden.
  Het laatste heikele punt ondanks wat vele zullen denken in deze landen is het eigen woning bezit buiten de steden 100% en in de steden ca 75 tot 85% dus waar komen deze lieden om gehuisvest te worden juist in de voormalige Sovjet kazerne`s

  • Allochtoon 2015

   De Ottomaanse Turken hebben ook goede dingen op balkan gedaan, en een hoop voorspoed gebracht, en organisatie, en positieve dingen gebracht in vele landen, en ook andere volkeren en landen in die tijden hebben met macht landen onderworpen, namelijk dat deden Nederlanders ook in de kolonies, dat was zo, maar er zijn een hoop mensen op de balkan to het moslimgeloof vrijwillig overgegaan, en vandaag de dag, heb je veel moslims op de balkan omdat de mensen er blij mee zijn en tevreden, heeft niets met oost Europa te maken, want Turken zijn nooit in Polen geweest, alleen maar in Europees-balkan gebied, en ook alle mensen werken hoeveel ze kunnen, mensen zijn geen robots, dat moet je begrijpen.

   maar in Oost Europa en Balkan zijn er veel mensen met moslimgeloof en zal altijd ook blijven, vele hebben geprobeerd dat geloof weg te halen, nooit gelukt, kijk maar naar Bošnjačka Srebrenica i Podrinja !

   sinds 1463 is het geloof in BiH tot op heden, en geen probleem hebben mensen ermee, christelijke, joodse, katholieke, etc maar anderen hebben problemen ermee, buiten balkangebieden.

   (in antwoord op Bartje)
 4. jandan

  wat heeft dat met dictatuur te maken?
  of past het gewoon binnen je eu vooroordelen en heb je daarom die onstuitbare drang om het af te zeiken..
  kijk een keer rond in eigen land en zie overal borden staan dat iets mede mogelijk is gemaakt door de eu of leader.
  lijkt me niet meer dan normaal omdat als verplichting te hebben.
  stichting doen, het oranje fonds en de postcode loterij hebben dat ook als een verplichting.

  • Heinz

   “eu vooroordelen”

   Dat zet de toon van de discussie.

   Binnen een dictatuur heb je geen keuze. Zie hier het gevolg: Niet doen wat wij willen? Boete. Weesjewel?

   (in antwoord op jandan)
  • Blargh

   U plaatst ook een bordje in uw tuin : deze dubbele beglazing vensters geplaatst dankzij subsidie van de gemeente x ?

   (in antwoord op jandan)
  • disqus_RinSh7fPr4

   Niets op die propagandaborden is mogelijk gemaakt door de EU, maar door afgeperst geld van de lidstaten.
   De eurocrisis en bijbehorende record werkloosheid is wel mogelijk gemaakt door je EU.

   (in antwoord op jandan)
 5. Heinz

  Jaha… De dictatuur van Brussel. Korten als je niet doet wat wij eisen.

  #1juni2005

 6. Jaap Aap

  Niet meer dan logisch en terecht wat Dijsselbloem suggereert. Landen als Polen willen wel de voordelen van lidmaatschap maar geven niet thuis nu. Dat heet in goed Nederlands de krenten uit de pap halen.

  Ik zou graag zien dat de EU nog een stap verder gaat. Bereken de kosten van opvang per vluchteling en als een land weigert haar quote op te nemen, dubbel die kosten verhalen op die lidstaat. Er mag geen financieel voordeel vast zitten aan de weigering te voldoen aan de humanitaire plicht die past en hoort bij de principes van de EU.

 7. Burgermans

  Waarom blijven die linkse dwaallichten maar doorgaan met het faciliteren van al die duizenden gehaaide gelukszoekers terwijl vrijwel alle Nederlanders, vrijwel alle Europeanen daar pertinent tegen zijn?

  • Jaap Aap

   Omdat er blijkbaar meer “linkse dwaallichten” zijn onder de stemmers dan jouw lief is. Leer er gewoon mee leven of rot op.

   (in antwoord op Burgermans)
  • Allochtoon 2015

   terwijl vrijwel alle Nederlanders tegen zijn, je bedoelt de autotochtone deel of niet, want er zijn genoeg andere medelanders ( Allochtonen ) die daar geen problemen mee hebben, en bereidt zijn om mensen te helpen en op te vangen.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Blargh

    “bereidt” ?

    (in antwoord op Allochtoon 2015)
   • Burgermans

    Bijna twee derde vindt dat ons land vol is: meer migranten kunnen er niet bij. Dat is het hoogste percentage in West-Europa. Zo’n 92 procent vindt dat migranten na een paar maanden of jaren weer weg moeten: ook dat is het hoogste percentage in West- Europa

    (in antwoord op Allochtoon 2015)

Reacties niet toegestaan