Bewindslieden informeerden Kamer onjuist

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd, terwijl minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) de Kamer onvolledig heeft geïnformeerd over de flitstrein Fyra. Dat stelt de parlementaire enquêtecommissie woensdag in haar eindrapport.

Ook bewindslieden in eerdere kabinetten hebben de Kamer ontijdig, onvolledig of onjuist geïnformeerd, aldus de commissie. Ze gaven een onjuiste voorstelling van zaken, zetten de Kamer voor het blok, gaven een verkeerd beeld of hebben de Kamer misleid.

Mansveld verklaarde kort nadat de hogesnelheidstrein Fyra tussen Amsterdam en Brussel was gaan rijden dat niemand de opstartproblemen had verwacht. Maar een aantal direct betrokkenen was wel degelijk op de hoogte hiervan. De staatssecretaris heeft de Kamer onjuist geïnformeerd ,,door te zeggen dat niemand de slechte prestaties van de Fyra had verwacht'', oordeelt de commissie. Ook als het gaat om de bevoegdheden van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de PvdA'er de Kamer ,,ten minste onvolledig en strikt genomen onjuist'' geïnformeerd.

De commissie vindt dat minister Dijsselbloem de Kamer op het ,,verkeerde been heeft gezet'' door haar onvolledig te informeren. Het gaat hierom de doorverkoop door fabrikant AnsaldoBreda van de door de NS teruggestuurde Fyra-treinen. Hij had de Kamer moeten melden dat de NS pas vanaf de zevende doorverkochte trein geld zou ontvangen, meent de commissie.