Waarschijnlijk wil je kat je vermoorden

Mensen beschrijven katten vaak als snoezig en knuffelig, maar volgens een psychologisch onderzoek zijn ze neurotisch en onstabiel. Onderzoekers van de Edinburgh Universiteit in Schotland en de Bronx dierentuin in New York hebben de persoonlijkheden van huiskatten vergelijken met vier verschillende wilde katachtigen. Om de persoonlijkheden van katachtigen beter te begrijpen beoordeelde de onderzoekers het gedrag van de dieren op basis van de ‘Big Five’ persoonlijkheidsdimensies: extraversie, mildheid, ordelijkheid, emotionele stabiliteit en intellectuele autonomie. De persoonlijkheidsstructuur van huiskatten is vergelijkbaar met die van Afrikaanse leeuwen en neigt sterk in de richting van dominantie, impulsiviteit en neuroticisme. Dit zie je ook aan het dagelijkse gedrag van de katten: ze zijn angstig, timide, prikkelbaar en agressief richting mensen en elkaar. Dit zijn karaktereigenschappen van normale huiskatten, maar ook van leeuwen. Als je het idee hebt dat je kat wel eens angstig, onzeker, gespannen, verdacht of agressief op je reageert, dan heb je dit heel goed gezien. Als ze groter waren, dan zouden ze waarschijnlijk overwegen om je te doden. Maar er is niet alleen maar slechts nieuws voor de kattenliefhebbers, net als leeuwen kunnen huiskatten ook speels, opgewonden en onverwacht hilarisch uit de hoek komen.  Ze zijn alleen heel onvoorspelbaar, het ene moment kunnen ze volop genieten van het kriebelen over zijn buik en het andere moment bijten ze omdat je moet stoppen. Het is goed om de karaktereigenschappen van je huisdieren te begrijpen. En natuurlijk heeft elke kat zijn eigen dominante karaktereigenschappen, maar als ras zijn er een hoop gemeenschappelijkheden.

Bron(nen):   USA Today      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “Dit zie je ook aan het dagelijkse gedrag van de katten: ze zijn angstig, timide, prikkelbaar en agressief richting mensen en elkaar.”
  Ik weet niet welke martelpraktijken jij op je katten toepast maar de mijn krijg je met geen stokken uit m’n bureaustoel , kruipt op me in de zetel en , mocht ze kunnen , haalt ze het vlees van m’n bord.
  Angstig loooooooool zelf die van de buren weet waar het goed is (als deur naar buiten open staat )

 2. kwikfit

  Als je braaf doet wat ze willen zijn ze echt wel lief hoor ;-))

  • Blargh

   pfff, ik knip zelfs hun nagels …
   Je moet die dieren beetje trainen (met kip en snacks)
   Wie is hier de hogere levensvorm?

   (in antwoord op kwikfit)
 3. Kruisnet

  Of de katten werden angstig, timide, prikkelbaar en agressief omdat ze onderzocht werden door een stel vreemde mensen in witte jassen.

 4. Ko Herent

  Ongedierte is het…

 5. Harrie Vangangelt

  “Het is goed om de karaktereigenschappen van je huisdieren te begrijpen”.

  Een ding is zeker. Die onderzoekers begrijpen geen snars van katten. Hebben zeker zelf nooit een kat gehad, want dan zouden ze niet zo’n onzin uitkramen.

Reacties niet toegestaan