EU en Afrika komen migratieactieplan overeen

Europa en Afrika gaan samen de migratieproblematiek aanpakken. Leiders van Europese en Afrikaanse landen wisten het na een tweedaagse top in de Maltese hoofdstad Valletta eens te worden over een actieplan, zo maakte EU-president Donald Tusk, die het overleg voorzat, na afloop bekend. Hij noemde het ,,cruciale stappen zonder de illusie te hebben in een keer alles op te lossen''.

De oprichting van een EU-noodfonds voor Afrika met ruim 1,87 miljard euro erin is een eerste concrete stap. Het fonds moet de oorzaken van migratie, veelal ingegeven door armoede en werkloosheid, aanpakken en daardoor Afrikanen weer perspectief bieden zodat ze de oversteek niet hoeven te maken naar Europa.

Daarnaast maakten de leiders onder meer afspraken om samen mensensmokkel harder aan te gaan pakken. Europa is ook bereid vormen van zogeheten legale migratie uit te breiden. Afrikaanse landen moeten op hun buurt migranten die geen recht hebben op asiel weer opnemen. Met name op dit punt was er onenigheid.

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “De oprichting van een EU-noodfonds voor Afrika met ruim 1,87 miljard euro”
  Het vliegtuig met de Dom Perignon spoedbestelling is al onderweg

  • Jaap Aap

   En wat is jouw oplossing voor dit complexe probleem?

   En kom nu ajb niet met “grenzen dicht” of andere simplistische schijnoplossingen die dus overduidelijk in de praktijk niet werken. Laten we blij zijn dat er eindelijk eens wordt gekeken naar de oorzaken van deze stromen vluchtelingen en niet allen symptoombestrijding als grenzen dicht of terug sturen. Ik garandeer dat dit op termijn ook goedkoper uitpakt.

   (in antwoord op Blargh)
   • Blargh

    eindelijk eens wordt gekeken naar de oorzaken ….
    En daarom MEER GELD NAAR HUN CORRUPTE REGERINGEN !!!

    (in antwoord op Jaap Aap)
    • Jaap Aap

     Kritiek is makkelijk en goedkoop. Ik vroeg je naar jouw oplossing maar kan slechts constateren dat je niet verder komt dan je kritiek herhalen.

     Ik sta ook niet te juichen maar geef direct toe het antwoord niet te hebben. Zoals je zelf al aangeeft in een andere reactie, “terug sturen” is niet echt een optie zonder de medewerking van de Afrikaanse landen. Net als dat Nederland niet zomaar iedereen zou verwelkomen die zegt Nederlander te zijn maar geen papieren heeft om het te bewijzen.

     (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      Terug sturen is inderdaad geen optie. Als je eigen land je zelfs weigert na bijna 2 miljard …
      Moeten wel érg hoog waardevolle onderdanen zijn…

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Ko Herent

      Ze waren toch volgens sommigen hoogopgeleid en welgesteld??

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      Waarschijnlijk net daarom. Ze zijn slimmer dan hun politici 😀

      (in antwoord op Ko Herent)
     • Jaap Aap

      Wederom dus, jij hebt ook geen serieuze en geloofwaardige oplossing…

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      Geef mij de resources en ik zal er wel een bedenken

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • disqus_RinSh7fPr4

      Misschien is het goed om op te merken dat wij (ik in ieder geval) geen ambtenaar zijn en niet iedere maand 23 mile van de belastingbetaler overgemaakt krijgen om met oplossingen te komen, dit parasiterende niet weg te sturen Europese graaituig wel.

      (in antwoord op Jaap Aap)
   • Blargh

    descended into a farce ….

    “The European Union has been forced to drop controversial plans to deport failed asylum seekers who do not have passports after African countries blocked the move.

    European leaders offered more than £1billion aid in a bid to persuade their African counterparts to take back tens of thousands of illegal migrants.

    But a migration summit in Valletta, Malta, descended into farce after the Africans rejected the EU plan to expel those who do not qualify for asylum using special papers.”

    DM

    (in antwoord op Jaap Aap)
   • Dead Silence

    Afschieten.

    (in antwoord op Jaap Aap)
  • Twan

   Dacht ik ook meteen, wat zullen die “leiders” daar in de handen wrijven…. Alleen de EU kan zo dom zijn om contant geld te geven.

   (in antwoord op Blargh)
   • Blargh

    Oh, dat zal wel via the usuals NGO’s gaan. Lees 4 sterren hotels en iedereen landrover waarna ze een paar projectjes uit de grond stampen die véél te duur zijn en nooit worden opgeleverd (en dat is geen grap, vb legio)

    (in antwoord op Twan)
   • Ko Herent

    Bentley kan weer filialen openen..

    (in antwoord op Twan)
 2. Burgermans

  Gewoon de grenzen dichtgooien en alle illegalen terug naar Afrika brengen, dan is deze crisis in twee weken voorbij.g

Reacties niet toegestaan